Tezos a jeho tichý rast za posledný rok

S výrazným rastom siete Ethereum sa objavilo množstvo podobných platforiem, ktoré umožnili nasadenie inteligentných zmlúv, čím sa sieti Ethereum snažia konkurovať. Zatiaľ čo niektoré projekty prezentovali žiarivé plány, tak niektoré budovali potichu a sústredili sa na rast svojich projektov. Zdá sa, že toto je aj prípad projektu Tezos – decentralizovaného open-source blockchainu, ktorý vykonáva peer-to-peer transakcie a ktorý uzrel svetlo sveta takmer pred štyrmi rokmi. Napriek tomu, že Tezos neprezentoval veľké sľuby, tak neustále budoval a vyvíjal svoj softvér, priťahoval nových používateľov a podpisoval nové partnerstvá.

Od svojho spustenia prešla blockchainová Tezos sieť - LPOS (Liquid proof-of-stake) siedmimi vylepšeniami prostredníctvom „on-chain“ hlasovania. On-chain hlasovanie bolo špeciálne navrhnuté tak, aby sa vyhlo potenciálnym rizikám hard forku, čo sa už v minulosti stalo mnohým iným blockchainom. Posledný významný upgrade siete bol ohlásený v septembri 2021 s názvom Hangzhou a sľubuje, že prinesie pre sieť Tezos „novú éru“ a očakávanú inováciu, ktorá  na základe konsenzu Tenderbake v roku 2022 prinesie množstvo nových technických nástrojov a vylepšení.

Blockchain Tezos si postupne získava podiel na trhu DeFi schopnosťou umožniť vývojárom nasadzovanie inteligentných zmlúv na svojom blockchaine a nedávna správa od TokenInsight uviedla, že na blockchaine Tezos je už viac ako 100 dApps (decentralizovaných aplikácií) s primárnym zameraním na DeFi alebo NFT. Cieľom projektu Tezos je stať sa tiež domovom mnohých protokolov, ktoré sú zamerané na GameFi a Metaverse.

Správa zverejnená spoločnosťou Coinmetrics uvádza tiež podstatný rast siete Tezos z hľadiska aktivity a počtu vykonaných transakcií. Najvýraznejší nárast nastal v lete 2021, keď spoločnosť Tezos vydala aktualizáciu siete, ktorá skrátila priemerný čas blokov na polovicu. Počet držiteľov tokenov Tezos (XTZ) tiež s týmito údajmi rastie, keď sa počet peňaženiek aspoň s jednou mincou XTZ za posledný rok takmer strojnásobil.

Tezos nezaháľa ani v oblasti ohlásených partnerstiev. Tezos za posledný rok uzavrel množstvo partnerstiev a bol obzvlášť aktívny, čo sa týka partnerstiev s globálnymi bankami. Jednou z nich je napríklad aj tretia najväčšia francúzska banková organizácia – Societe Generale, ktorá využila blockchain Tezos a vydala štruktúrovaný produkt, ako bezpečnostný token. Francúzska banková organizácia tiež uviedla, že tento rok začne profesionálnym klientom ponúkať služby v oblasti štruktúrovania, vydávania, výmeny a úschovy kryptoaktív.

Ďalšie partnerstvo Tezos uzavrel s Arab Bank Switzerland. Táto 60 ročná banka si vybrala blockchainový projekt Tezos pre vývoj nového súboru „inovatívnych a vyhovujúcich“ on-chain digitálnych finančných produktov. Krátko nato kryptobanka SEBA umožnila službu „Yield Farming“ pre svojich klientov, pričom im umožňuje vkladať a získavať odmeny v niekoľkých digitálnych aktívach, pričom jedným z kryptoaktív je aj Tezos (XTZ). Ďalšou spoluprácou je spolupráca Tezos s digitálnou bankou EQIFI, čo umožňuje spoločnosti Tezos uviesť na trh množstvo úverových a výnosových produktov. Rovnako tak pozornosť vzbudila informácia o spolupráci Tezos s Manchestrom United, ktorý patrí medzi jeden z najstarších futbalových klubov na svete. Spolupráca má priniesť fanúšikom decentralizovanú technológiu Web3 a Tezos má pomôcť priniesť fanúšikom digitálne fanúšikovské produkty, zážitky a zberateľské predmety.

V silnej konkurencii DeFi projektov má Tezos určite potenciál stať sa jedným z úspešných projektov. Ako úspešný však bude ukáže až čas.