Technické štandardy EÚ pre Stablecoiny budú spustené do konca roka 2024

Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) očakáva, že do konca roka 2024 dokončí a zverejní technické štandardy pre emitentov stablecoinov. EBA spolu s Európskym orgánom pre cenné papiere a trhy (ESMA - European Securities and Markets Authority) zaslali Európskej komisii na schválenie 15 technických noriem pre stablecoiny. Technické štandardy stablecoinov sa zaoberajú kľúčovými otázkami, akými sú autorizácia, stresové testovanie a metódy odhadu objemov transakcií a hodnôt. Zatiaľ čo predpisy špecifické pre stablecoiny začali fungovať v júni tohto roku, zvyšok rámca normy MiCA bude plne funkčný až v decembri.

Európska komisia v súčasnosti posudzuje predložené technické normy pre stablecoiny a potvrdí, či budú schválené tak, ako boli predložené, alebo či budú potrebné úpravy. Po schválení Komisiou budú normy podrobené ďalšej kontrole zo strany Európskeho parlamentu a Európskej rady. Pred uverejnením v Úradnom vestníku EÚ, oficiálnom archíve legislatívnych aktov EÚ, musia byť tiež preložené a formálne prijaté.

EBA pôvodne zverejnil návrh usmernenia na verejné pripomienkovanie v júli 2023. Potom v marci 2024 zverejnil konečný návrh regulačných technických noriem vypracovaný spoločne s ESMA. Po dokončení a zverejnení budú tieto technické normy pre stablecoiny znamenať zásadný vývoj v dohľade EÚ nad novým sektorom stablecoinov, čím sa vytvorí právny rámec a istota, že emitenti stablecoinov budú podliehať prísnym požiadavkám na autorizáciu a záťažové testovanie.

Keď nariadenia MiCA vstúpia do plnej platnosti a implementácie, tak dajú zelenú kryptospoločnostiam v 27 členských štátoch EÚ, aby fungovali s jedinou licenciou, čo značne zjednoduší život a prinesie oveľa väčšiu jasnosť regulácie na jednotný trh.

V rámci širšieho rámca pre trhy s krypto-aktívami, známeho ako MiCA, sú tieto stabilné technické štandardy žiadúce v snahe o komplexný prístup k rýchlo rastúcemu sektoru kryptomien.