Týždeň v krypte

Zatknutie bývalého generálneho riaditeľa skrachovanej kryptoburzy FTX

Najväčšou správou za posledných sedem dní bolo nepochybne zatknutie bývalého generálneho riaditeľa FTX, Sama Bankmana-Frieda. Zatknutie sa uskutočnilo 13. decembra na Bahamách na žiadosť vlády USA. Sam Bankman-Fried teraz čelí viacerým obvineniam z podvodu, vrátane trestných obvinení, ktoré vznieslo americké ministerstvo spravodlivosti. Alameda Research, obchodná firma Sama Bankmana-Frieda, mala údajne tajný účet v Kórei, ktorý sa používal na maskovanie jej záväzkov. Taktiež vyšlo najavo, že firma využívala preferenčné podmienky na rýchlejšie obchodovanie na FTX, čo je tiež nezákonné. 

Reakcia kryptomien na výsledky zasadnutia Fedu

Americký úrad pre štatistiku práce (US Bureau of Labor Statistics) zverejnil čísla indexu spotrebiteľských cien, ktorý dosiahol 7,1 %. Očakávania boli na úrovni 7,3 %, čo poslalo trhy, vrátane Bitcoinu, nahor. Kryptomena číslo jeden prekonala začiatkom týždňa cenu 18.000 dolárov. Rast cien však netrval dlho keďže hneď na druhý deň, počas zasadnutia FOMC americkej centrálnej banky, predseda Jerome Powell oznámil ďalšie zvýšenie sadzieb o 50 bps (bázických bodov), čím sa krypto trhy vrátili do „červeného mora“. Poklesy sa preniesli až do konca týždňa a cena BTC dosiahla intra-denné minimum pod cenou 17.000 USD. 

Solventnosť kryptoburzy Binance

Krypto trhy sú aktuálne plné neistoty, keďže sa vynárajú otázky ohľadom solventnosti kryptoburzy Binance. Burza zatiaľ nevykazuje žiadne známky problému, a bez problémov spracovala viac ako 8 miliárd dolárov v denných žiadostiach o výber. Generálny riaditeľ, Changpeng Zhao, dokonca povedal, že tento denný výber stále nepatrí medzi „top 5“ dní, čo sa týka najväčšieho počtu výberov. Changpeng Zhao zároveň investorov ubezpečil, že neexistuje žiadne číslo, ktoré by zaťažilo burzu, keďže drží používateľské aktíva v pomere 1:1. Posledné vyjadrenie neskôr potvrdil aj on-chain analytický zdroj CryptoQuant, ktorý uviedol, že vklady používateľov burzy Binance sú na 99 % kryté. 

Kryptopeňaženka MetaMask sa spojila so spoločnosťou PayPal

Popredná krypto peňaženka MetaMask sa spojila so spoločnosťou PayPal, aby umožnila vybraným používateľom v USA nakupovať kryptomenu ETH priamo z aplikácie PayPal. Tento krok znamená hlbší vpád PayPalu do oblasti kryptomien. 

Spustenie futures ETF v Hongkongu

Začiatkom tohto týždňa boli na hongkonskej burze spustené dva futures ETF. Jeden pre Bitcoin (BTC) a druhý pre Ethereum (ETH). Futures ETF budú sledovať ceny BTC a ETH podľa burzy Chicago Mercantile Exchange. 

Crypto.com získala licenciu od centrálnej banky Brazílie

Kryptomenová burza Crypto.com získala licenciu platobnej inštitúcie (EMI) od centrálnej banky Brazílie. Autorizácia umožní spoločnosti Crypto.com pokračovať v ponúkaní produktov a služieb digitálnych aktív obyvateľom juhoamerickej krajiny. Brazílčania v poslednej dobe prejavujú veľký záujem o kryptomeny a analytická platforma Chainalysis zaradila túto najväčšiu krajinu Južnej Ameriky na siedme miesto v Global Crypto Adoption Index. 

VeChain spolupracuje so spoločnosťou Samsung

Samsung Heavy Industries (SHI), jeden z najväčších staviteľov lodí na svete, uzavrel partnerstvo s blockchainom VeChainThor. V rámci partnerstva spoločnosť SHI bude aplikovať technológiu blockchain pre svoj vlastný projekt Samsung Autonomous Ship (SAS). SHI tiež aplikoval technológiu pre svoje dátové toky SVESSEL eLogbook. Správu zverejnila DNV, najväčšia svetová spoločnosť pre klasifikáciu lodného priemyslu.