Sui – prinesie nový blockchain zmenu v priestore decentralizovaných sietí?

Projekt Sui, spustila v máji 2023 spoločnosť Mysten Labs, ktorá bola založená bývalými inžiniermi Meta (Facebook), ktorí boli zapojení do projektu Diem na Facebooku (projekt bol predtým tiež známy ako Libra). Platforma Sui je postavená tak, aby poskytovala decentralizované riešenie schopné spracovať veľké množstvo transakcií s minimálnym oneskorením.

Sui je blockchain prvej vrstvy L1 a jeho architektúra sa spolieha na programovací jazyk Move, ktorý bol pôvodne vyvinutý pre blockchain Diem. Move umožňuje vytváranie inteligentných zmlúv a digitálnych aktív flexibilnejším a bezpečnejším spôsobom v porovnaní s inými populárnymi jazykmi, ako je napríklad Solidity, ktoré používa Ethereum. Programovací jazyk Move bol špeciálne navrhnutý tak, aby uprednostňoval vlastníctvo zdrojov a bezpečnosť, vďaka čomu je obzvlášť odolný voči bežným zraniteľnostiam, ako sú reentrancy útoky. Toto zameranie na vlastníctvo aktív v rámci samotného jazyka zaisťuje, že digitálne aktíva sú spravované bezpečnejšie.

(Reentrancy útok využíva zraniteľnosť inteligentných zmlúv, keď je funkcia uskutoční „externé volanie inej zmluvy“ pred aktualizáciou vlastnej nedokončenej zmluvy. To umožňuje externej zmluve, ktorá môže byť škodlivá, znova vstúpiť do pôvodnej funkcie a zopakovať určité akcie, napríklad výbery, udržať ju v rovnakom stave a pod.)

Sieť používa mechanizmus konsenzu Delegated Proof-of-Stake (DPoS), ktorý je zabezpečený natívnym tokenom siete SUI, ktorý vkladajú operátori validačných uzlov ako aj držitelia tokenov, ktorí delegujú svoje tokeny validátorom. Jednou z výnimočných funkcií Sui je paralelné spracovanie transakcií. Podobnú technológiu používajú aj iné siete, ako napríklad Solana a Avalanche. Sui sa však vyznačuje znížením zložitosti koordinácie medzi validátormi. Tento prístup robí sieť Sui efektívnejšou a škálovateľnejšou, čo jej umožňuje udržiavať vysokú priepustnosť aj pri hustej prevádzke bez prekážok, ktoré zvyčajne ovplyvňujú iné blockchainy.

Sui tiež predstavuje objektovo-centrický model. Tento model umožňuje podrobnejšie spracovanie transakciía tiež umožňuje, aby sa digitálne aktíva časom vyvíjali a menili, čím nezostávajú statické. Vďaka tomu je platforma vhodná najmä pre aplikácie, ktoré obsahujú nezastupiteľné tokeny (NFT), GameFi a decentralizované financie (DeFi), kde je často potrebné vykonávať aktualizácie, alebo upravovať aktíva. Na porovnanie, blockchainy ako Solana a Avalanche sú optimalizované na rýchlosť, ale chýba im tento druh flexibility pri manipulácii s dynamickými údajmi. Sui, od septembra 2024 zaznamenala pozoruhodný rast, pričom sa môže pochváliť viac ako 18,19 miliónmi aktívnych účtov a spracovala viac ako 4,58 miliardy transakcií. Tieto čísla poukazujú na silné všeobecné prijatie Sui, ako medzi vývojármi, tak aj používateľmi, najmä pre decentralizované aplikácie (DApps), ktoré vyžadujú vysoký výkon a nízku latenciu.

Bezpečnosť Sui je posilnená niekoľkými vrstvami ochrany. Objektovo-centrický model siete umožňuje vývojárom kódovať bezpečnejšie inteligentné zmluvy obmedzením vektorových útokov, ktoré sa zvyčajne spájajú s blockchainovými platformami. Mechanizmus DPoS zaisťuje, že validátori sú motivovaní konať v najlepšom záujme siete a akékoľvek škodlivé správanie sa dá rýchlo identifikovať a penalizovať.

Paralelné spracovanie transakcií Sui je jednou z jej najinovatívnejších technológií. Platforma Sui bola testovaná na spracovanie až 297 000 transakcií za sekundu (TPS), čo ďaleko prevyšuje kapacity iných blockchainov, ako sú napríklad Solana, Avalanche a Polkadot, ktoré umožňujú paralelné spracovanie transakcií.

Sui 2png

Natívnym tokenom blockchainu Sui je token „SUI“, ktorý sa používa na staking, governance a stimulovanie účastníkov siete. Má obmedzenú zásobu 10 miliárd tokenov.

Token SUI hrá ústrednú úlohu pri udržiavaní prevádzky siete a motivácie účastníkov siete. Validátori získavajú odmeny vkladaním tokenov SUI a overovaním transakcií, čo pomáha zabezpečiť sieť.

Vývojári sú podporovaní prostredníctvom grantov a stimulov z komunitnej rezervy, čo ich povzbudzuje, aby vytvárali DApps, ktoré podporujú inovácie na platforme.

Používatelia môžu tiež vložiť svoje tokeny SUI do stakingu na podporu validátorov a na oplátku tak môžu získavať odmeny. Okrem toho sa používatelia podieľajú na riadení siete hlasovaním o kľúčových návrhoch, čo im umožňuje vyjadriť sa k formovaniu budúcnosti projektu Sui.

Distribúcia tokenov SUI je nasledovná:

  • 50 % je vyhradených pre komunitu, čo zahŕňa programy delegovania, granty, výskum a vývoj a stimuly pre validátorov.
  • 20 % je pridelených prvým prispievateľom (angl. early adopters).
  • 14 % ide počiatočným investorom.
  • 10 % vlastní Mysten Labs na vývojové účely.
  • 6 % je pridelených pre testerov aplikácií a program komunitného prístupu.

Token SUI je kótovaný na mnohých veľkých burzách, ako Binance, KuCoin, OKX, alebo Kraken, vďaka čomu je jej nákup relatívne jednoduchý. SIU sa podľa trhovej kapitalizácie vyšvihol na 23. miesto podľa platformy Coingeco a jeho aktuálna cena je 2,05USD, čo je len 13% pod ATH (najvyššia dosiahnutá hodnota). Najnižšiu cenu token SUI zaznamenal dňa 19.10.2023 na cene 0,3648 USD.

Na blockchain Sui sa už integrovali, aj niektoré pre projekt kľúčové DeFi platformy a dApps, ako napríklad DeepBook (natívna decentralizovaná burza – DEX), alebo Turbos Finance (Automatizovaný tvorca trhu - AMM), SUI 8192 (decentralizovaná logická hra, kde sa každý pohyb hráča zaznamenáva ako blockchain transakcia, pričom hra razí NFT, aby reprezentovala hráčske úspechy), alebo Grand Cross - Metaworld (metaverse hra, vyvinutá spoločnosťou Netmarble).

Na rozdiel od mnohých iných blockchainov, kde sú poplatky určené výlučne výpočtovým dopytom, tak Sui účtuje poplatky na základe požadovaného výpočtu a množstva úložného priestoru, ktorý transakcia spotrebuje. Toto je inovatívne pre najmä pre prípady použitia, ako sú NFT a dynamické aktíva, pretože používatelia môžu tiež získať náhradu za úložisko, keď odstránia alebo aktualizujú údaje v reťazci.

Sui dokáže tiež zvládnuť komplexné dátové interakcie, ktoré sú potrebné pre transparentné riadenie dodávateľského reťazca tým, že zabezpečí, aby sa cesta každého produktu sledovala na blockchaine bezpečne a efektívne. Komplexné dátové interakcie už boli implementované aj na iných blockchainoch, ako napríklad u blockchainu VeChain, ktorý slúži pre sledovanie luxusného tovaru. Pomocou Sui objektovo-centrického modelu možno aktíva dodávateľského reťazca aktualizovať v reálnom čase, keď prechádzajú rôznymi fázami výroby a distribúciou. To znamená, že zatiaľ čo riešenia dodávateľského reťazca založené na blockchaine sa ukázali ako uskutočniteľné a efektívne, tak Sui ponúka ďalšiu architektúru, aby plne využil potenciál blockchainu pri sledovaní dodávateľského reťazca.

Aká bude budúcnosť projektu Sui ukáže až čas. Sui sa však snaží posilniť svoje pevné základy ďalšou optimalizáciou svojich mechanizmov konsenzu a spustením niekoľkých iniciatív. Ekosystém plánuje rozšíriť svoju podporu aj pre riešenia druhej vrstvy L2, čo môže zlepšiť škálovateľnosť transakcií a ešte viac znížiť náklady. Okrem toho Sui má prehĺbiť rôzne partnerstvá s veľkými hernými spoločnosťami a rovnako tak sa zameriava aj na skúmanie integrácií umelej inteligencie pre decentralizované aplikácie. Či bude Sui vo finále úspešným projektom ukáže až adopcia používateľmi a vývojovými tímami, či a do akej miery budú mať chuť vyvíjať a používať blockchain Sui a spúšťať nové dApps (decentralizované aplikácie). Sui je pomerne mladým projektom, ktorý ešte nie je časom odskúšaným a mnoho používateľov a traderov v súčasnosti špekuluje hlavne na cene a potenciálnom rýchlom zisku. Až dlhodobo reálne využívanie projektu potvrdí jeho úspešnosť. Našliapnuté má však zaujímavo.

 

Link na oficiálny web Sui:

https://sui.io/

Link na DeepBook:

https://deepbook.tech/trade-on-deepbook

Link na Turbos Finance:

https://turbos.finance/