Stráca aktuálne Bitcoin a Ethereum nádej na ďalší rast?

Správa Čínskej ľudovej banky, že ukončí poskytovanie služieb všetkým fyzickým alebo právnickým osobám, ktoré sú zapojené do obchodovania s kryptomenami mala dnes veľmi negatívny vplyv na cenu kryptomien, ktoré sa opäť prepadli.

Na hlavných burzách sa cenovým prepadom zlikvidovala viac, ako 1 miliarda dolárov v otvorených pozíciách. Bitcoin sa prepadol na úroveň 31.700 dolárov a Ethereum kleslo pod psychologickú hranicu 2.000 dolárov. Kryptotrh tak zaznamenal najhoršiu mesačnú výkonnosť od roku 2011.

Čína v posledných týždňoch znásobila regulačné hrozby voči kryptomenám a to najmä z dôvodu, že sa snaží podporiť adopciu svojho čínskeho digitálneho jüanu. Oznámenie, ktoré zaslala čínska vláda všetkým bankám v krajine nie je žiadnou novinkou, pretože pravidlá zostávajú rovnaké ako tie, ktoré boli ohlásené už v roku 2014. Trh však opäť negatívne zareagoval na túto FUD správu.

Keďže sa však Čína snaží na celonárodnej úrovni zasiahnuť proti ťažiarom bitcoinov, tak nové správy potvrdzujú špekulácie, že niektorí ťažiari sa usilujú o prechod do USA. Posledné správy uvádzajú, že tri tony ťažobných strojov na bitcoiny sa presúvajú z čínskeho Guangzhou do amerického Marylandu.

Uvedený presun má samozrejme za následok aktuálny pokles bitcoinového výpočtového výkonu (hashrate). Niektorí odborníci to však vnímajú, ako príležitosť pre USA na prilákanie čínskych ťažiarenských spoločností, ktorých trend je v USA rastúci.

Ďalšou významnou osobnosťou USA, ktorá je veľmi pozitívne naladená na príchod čínskych ťažiarenských spoločností je starosta Miami, Francis Suarez, ktorý už dlhodobo presadzuje podporu bitcoinov a ďalších digitálnych aktív a dokonca nedávno vyzval ťažiarov, aby sa presťahovali do mesta Miami, ktoré im ponúkne stimuly vrátane podnikových zón šitých na mieru pre kryptomeny a zároveň sľúbil aj ďalšie stimuly v oblasti daňových úľav, stimuly pre infraštruktúru, či predpisy na podporu investícií. Suarez tiež uviedol, že ťažiari budú môcť využívať nižšie vstupné ceny elektriny, pretože mesto im poskytne prebytočnú jadrovú energiu. V súčasnosti je rozdiel medzi USA a Čínou, pokiaľ ide o bitcoinový výpočtový výkon (hashrate), stále značný, ale v nasledujúcich mesiacoch sa tento trend bude príchodom čínskych spoločností do USA zmenšovať.

Podľa generálneho riaditeľa poprednej analytickej firmy CryptoQuant, Ki Young Ju, kryptomeny prešli do medvedieho trhu, keďže veľkí hráči začali posielať svoje krypto mince na burzy, čo je podľa neho znakom „kapitulácie veľrýb“ a trh tak čelí silnému predajnému tlaku.

Opačnou správou je, že spoločnosť MicroStrategy, pod vedením Michaela Saylora, oznámila nákup ďalších 13.005 BTC za 489 miliónov USD v hotovosti, takže MicroStrategy opätovne nakupuje cenový prepad. Index strachu a chamtivosti je aktuálne na hodnote 23, čo znamená extrémny strach. Je to teda opäť dobrý čas na nákup, alebo sa cena prepadne ešte hlbšie?