StarkWare spúšťa open source SW so „Zero Knowledge“ techológiou pre škálovanie Etherea

StarkWare, izraelská spoločnosť, ktorá stojí za StarkEx a StarkNet, populárnymi riešeniami škálovania druhej vrstvy siete Ethereum, dnes odhalila plány na vytvorenie open source softvéru STARK Prover. StarkWare, pomáha Ethereu, najväčšej platforme inteligentných zmlúv na svete, dosahovať rýchlejšie a lacnejšie transakcie pričom využíva technológiu známu ako súhrny s nulovými znalosťami (angl. zero-knowledge rollups). Tento typ technológie spája státisíce transakcií mimo reťazca a následne ich overuje v reťazci len za zlomok nákladov.

STARK Prover bude premenovaný na Starknet Prover a bude pod licenciou Apache 2.0, ktorá umožní vývojárom Web3 kopírovať a meniť zdrojový kód softvéru, čím im umožní komerčne distribuovať akékoľvek kópie alebo úpravy, ktoré vytvoria, bez obáv ohľadom licenčných poplatkov. 

Prezident StarkWare a spoluzakladateľ spoločnosti Eli Ben-Sasson počas podujatia v Tel Avive v nedeľu povedal: „Toto je medzník pre škálovanie Etherea a v širšom zmysle pre kryptografiu. Vytvorenie Starknet Prover ako open-source softvéru zvýši jeho dostupnosť pre vývojárov a podporí spoluprácu v rámci komunity. Implementácia tohto kroku si však ešte vyžiada určitý čas a po dokončení bude znamenať poslednú fázu decentralizácie technologického podielu spoločnosti.“