Stablecoin DAI je využívaný v Argentíne

V súčasnosti je „DAI“ piatym najväčším stablecoinom podľa trhovej kapitalizácie. Tether (USDT) bude pravdepodobne ešte dlhú dobu lídrom medzi stablecoinami na trhu, ale DAI má tú výhodu, že je open source (tj. s otvoreným zdrojovým kódom) a zároveň je decentralizovaný, čo je v komunite DeFi (decentralizovaných financií) veľmi vyhľadávané. Stablecoin je odvodený od slov „stable“, čiže stabilný a „coin“, čiže minca. Myšlienkou stablecoinov je udržanie hodnoty s cieľom minimalizovať cenovú volatilitu. Jedná sa o teda o blockchainový token, ktorý je často viazaný k fiat menám, ako napríklad americký dolár, alebo euro.

DAI je stablecoin postavený na sieti Ethereum, pričom jeho hodnota je viazaná na americký dolár v pomere 1:1 prostredníctvom systému nazývaného – Maker (MKR) Dai Stablecoin System.

Podľa spoločnosti Makerburn celková ponuka decentralizovaného stablecoinu DAI vystrelila 8. februára na neuveriteľných 10 miliárd dolárov. Navyše jeho zásoba, ako stablecoinového kolaterálu, predstavuje približne 62 %. DAI si za posledných pár rokov našiel svoje miesto, ako jeden z najpreferovanejších stablecoinov v oblasti decentralizovaných financií. Napriek tomu, že Tether (USDT) má stále veľký podiel stablecoinov, tak DAI sa pohodlne mnohonásobne rozrástol a stal sa stabilným v krypto sfére.  

DAI bol svedkom zvýšeného objemu transferov najmä ku koncu roka 2021. Nedávna správa Coin Metrics však uviedla, že tento trend sa zmenil, keďže sa veľká časť celkovej ponuky stablecoinov presunula do iných, tzv. bočných reťazcov, alebo ekosystémov, ktoré bežia prostredníctvom mostov na druhých vrstvách jednotlivých sietí. Je tiež dôležité poznamenať, že DAI si našiel svoju významnú životaschopnosť najmä v protokoloch decentralizovaných financií (DeFi) založených na ekosystéme Ethereum, ktoré používajú decentralizovaný token, ako zdroj kolaterálu alebo likvidity.

Ako uvádzajú zahraničné zdroje, tak nekonečná kríza, ktorá je v Argentíne spôsobená vysokou infláciou, politickými nepokojmi spravila americký dolár najžiadanejšou cudzou fiat menou. 

Stablecoinu DAI sa však podarilo presvedčiť ľudí a investorov v krajine k tomu, že DAI dosiahol status „obľúbeného uchovávateľa hodnoty“.

DAI sa zatiaľ príliš nepoužíva na každodenné nákupy, ako sú potraviny, pretože väčšina obchodníkov nevie ako ho akceptovať. Ľudia však ukladajú svoje úspory v DAI a potom ich podľa potreby premieňajú späť na miestnu menu. Spolu s Bitcoinom sa tak DAI stal pre ľudí v Argentíne veľmi zaujímavou voľbou, ako uchovať svoj majetok. Je však potrebné podotknúť, že keďže je DAI viazaný 1:1 na USD, tak sa ho týka inflácia amerického dolára. Z krátkodobého hľadiska a z pohľadu vysokej inflácie argentínskeho peso je však veľmi zaujímavou voľbou.