Stále rovnaká stará pieseň s regulačnými zákazmi kryptomien v Číne

Strach, neistota a pochybnosti (FUD) vyvrcholili v stredu, keď bitcoin dosiahol prepadom ceny hranicu 30.000 dolárov a to najmä kvôli starým správam, ktoré sa znovu objavili z Číny.

FUD správy ohľadom zákazu kryptomien z Číny majú však dlhú históriu. Aká je teda prechádzka v čase z pohľadu Čínskych poplašných správ ohľadom zákazu kryptomien?

2013: Počiatočný zákaz

Regulačné zákazy Číny ohľadom kryptomien sa datujú do decembra 2013, keď sa bitcoin obchodoval na cenovej úrovni okolo 800 dolárov. V tom čase centrálna banka v krajine zakázala finančným inštitúciám a iným spracovateľom platieb využívať kryptomenové burzy a kryptomenové platby.

Niekoľko dní pred zákazom, Čína vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že bitcoin nepovažuje za zákonné platidlo, ale za virtuálnu komoditu, čo znamená, že obchodovanie s bitcoinami nebolo nezákonné, ale obchodníci neboli schopní využiť banky na spracovanie svojich krypto nákupov a výmenu na čínske fiat peniaze .

Regulačné orgány tiež nariadili podnikom v oblasti kryptomien, aby dôsledne dodržiavali opatrenia na zabezpečenie súladu s predpismi AML a KYC a obyvatelia Číny boli varovaní pred rizikom, ktoré je spojené s obchodovaním s kryptomenami.

Ako sa dalo čakať, bitcoin po týchto správach, ktoré sa dostali do médií, dostali tvrdú ranu a cena bitcoinu sa prepadla zo 700 dolárov na 450 dolárov, čo je pokles o 35% za jediný deň.

2017: Zákaz ICO

Štyri roky po počiatočnom zásahu proti bitcoinu, vydali čínske regulačné orgány 4. septembra 2017 počas boomu ICO dekrét, v ktorom deklarovali, že všetky formy počiatočných ponúk mincí (ICO) sú v krajine nezákonné.

V oznámení Čína uviedla, že používanie špičkových kryptomien, ako je bitcoin a ethereum na nákup ICO bolo neoprávnené a išlo o nezákonnú formu verejného financovania. Regulačné orgány nariadili prerušenie všetkých ICO a finančné prostriedky mali byť okamžite vrátené investorom.

Po týchto správach zaznamenal kryptotrh pokles a vedúce kryptomeny, ako sú napríklad BTC a ETH, poklesli o viac ako 12%, respektíve 16%.

2017: Ďalšia rana

Krátko po zákaze ICO sa Čína rozbehla po kryptoburzách a zakázala im, aby neumožňovali obchodníkom meniť ich hotovosť na kryptomeny a naopak.

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií vtedy tiež oznámilo, že zruší weby, vyradí mobilné aplikácie s kryptomenami z obchodov s aplikáciami a požiada štátnu správu pre priemyselný obchod (SAIC) v krajine, aby odobrala obchodné licencie kryptoburzám.

Domáce kryptoburzy boli zároveň varované, aby zastavili priame, alebo nepriame poskytovanie krypto služieb čínskym občanom. Bol daný termín na ukončenie všetkých činností. Pretože bolo čínske regulačné podnebie príliš prehriate, tak sa niekoľko špičkových búrz kryptomien rozhodlo opustiť krajinu a svoje sídla premiestnili inam.

Keď sa táto poplašná správa rozšírila do celého odvetvia, tak celý kryptotrh vtedy opäť klesol. Bitcoin klesol na čínskych burzách o viac ako 13% a ethereum o 18%.

2018 – 2019: FUD – ťažba bitcoinov

Čína v auguste 2018 oficiálne zakázala všetky komerčné aktivity spojené s kryptomenami a zablokovala viac ako 120-tim zahraničným kryptoburzám poskytovanie služieb čínskym občanom. V januári sa objavili správy, že Čína plánuje obmedzenie bitcoinových ťažiarov. Mainstreamové médiá vtedy informovali, že čínske úrady navrhli rôzne spôsoby, ako odradiť spoločnosti od ťažby bitcoinov v krajine.  V roku 2019 sa spustila rovnako stará pieseň, keď sa objavila ďalšia správa, že Čína chce zakázať ťažbu bitcoinov, pretože spoločnosti pri tejto činnosti nedodržiavajú príslušné zákony a predpisy, predstavujú nebezpečné plytvanie zdrojmi a znečisťujú životné prostredie.

Od čínskej vlády sa to počúva minimálne zaujímavo :-) 

2021: Posledný, aktuálny FUD

Nedávny FUD z Číny prišiel minulý týždeň,  keď príslušné orgány zopakovali starý zákaz ohľadom zákazov pre kryptoburzy, spoločnosti a investorov v Číne. Podľa vyhlásenia týchto organizácií majú kryptomeny „skutočnú hodnotu“ a preto ich volatilita na trhu ohrozuje majetok ľudí. 

Rovnako tak, ako v prípade iných poplašných FUD správ týkajúcich sa čínskeho zákazu kryptomien, aj po tomto prípade nasledovali prudké poklesy cien a kryptotrh zasiahli extrémne obavy. Tentoraz to však bolo horšie, pretože tieto správy znova vyliezli vtedy, keď sa bitcoin snažil spamätať z prepadu vyvolaného Elonom Muskom.

Len včera sme videli, že tá istá správa sa znova zopakovala a prišla ako inak, opäť z Číny - tentoraz od Čínskej štátnej rady.

Tak čo? Jednoducho sa Číne stará obohratá pesnička veľmi páči.