Správa FBI: Podvody súvisiace s kryptomenami vzrástli v roku 2023 o 45 %

V roku 2023 sa počet podvodov súvisiacich s kryptomenami zvýšil. Podľa správy FBI, ktorá bola v pondelok zverejnená, tak v Spojených štátoch vznikli finančné straty vo výške 5,6 miliardy dolárov, čo je o 45 percent viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Centrum pre sťažnosti internetovej kriminality (IC3) FBI dostalo viac ako 69000 sťažností na podvody s kryptomenami. Z nich boli najčastejšie investičné podvody, ktoré predstavovali takmer 71% celkových hlásených strát.

Zatiaľ čo väčšinu sťažností podali Američania starší ako 60 rokov, tak na náraste podvodov súvisiacich s kryptomenami mali značný podiel najmä ľudia vo vekovej skupine 30 až 39 rokov. Na vrchole najviac hláseného zoznamu boli investičné podvody, tesne nasledované porušením osobných údajov, útokmi ransomvéru a phishingovými útokmi.

FBI uviedla, že široká a verejná propagácia kryptomien ako investičnej príležitosti vytvorila príležitosti pre zločincov, aby využili neznalých spotrebiteľov, ktorí sú najzraniteľnejší, keďže túto technológiu nepoznajú. Prísľub astronomických výnosov spôsobil, že väčšina investorov sa stala obeťou, keďže proces krypto transakcií je nezvratný. Podľa vysokých predstaviteľov FBI zločinci čoraz viac využívajú „strach z premeškani príležitostia“ medzi retailovými investormi.

Podvody v call centrách, vrátane technickej podpory, zákazníckeho servisu a odcudzenia identity predstavujú takmer 10% hlásených strát v oblasti kryptomien. Podvody s kioskami týkajúcich sa výmeny kryptomien za hotovosť  súviseli s viac ako 5500 sťažnosťami.

Najväčšími centrami sťažností, ktoré sa objavili, boli Kalifornia, Florida a Texas. Kryptomeny sú decentralizované, čo znamená, že mnohí investori nemôžu sledovať medzinárodné transakcie, čo je jeden z dôvodov, prečo orgány činné v trestnom konaní nedokážu účinne zakročiť proti tomuto druhu podvodu.

FBI a ďalšie federálne úrady vydali varovania, v ktorých varujú verejnosť, aby si dávala pozor na investičné príležitosti s krypto-aktívami najmä v prípadoch, keď sú kontaktovaní prostredníctvom rôznych zoznamovacích aplikácií a sociálnych platforiem.