Spoločnosť BlackRock, najväčší správca aktív na svete, podala žiadosť o spotové bitcoinové ETF

Uprostred turbulentného obdobia v oblasti kryptomien spoločnosť BlackRock podala vo štvrtok Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) dokumentáciu pre schválenie spotových bitcoinových ETF. Najväčší správca aktív na svete sa snaží urobiť niečo, o čo sa pokúšali desiatky jeho konkurentov, ale neuspeli, a to spustiť spotový bitcoinový produkt v USA. BlackRock, ktorá podľa údajov spravuje aktíva v hodnote viac ako 9,1 bilióna USD, vo štvrtkovom podaní SEC zverejnila svoje plány pre produkt iShares Bitcoin Trust.

Vo vyjadrení sa uvádza, že spoločnosť Coinbase by slúžila ako správca bitcoinových podielov v truste, kým tento produkt neschváli SEC. SEC minulý týždeň zažalovala kryptografickú burzu Coinbase zato, že údajne funguje ako neregistrovaná burzy, čo spoločnosť Coinbase rázne odmietla.

Spoločnosť BlackRock nadviazala partnerstvo so spoločnosťou Coinbase v auguste minulého roka, pričom prepojila investičnú platformu skupiny fondov Aladdin so spoločnosťou Coinbase Prime, čím rozšírila možnosti obchodovania s kryptomenami, úschovy, primárneho maklérstva a vykazovania pre klientov spoločnosti BlackRock. Plánovaný produkt by využíval referenčnú sadzbu Bitcoinu od CF Benchmarks, dcérskej spoločnosti Kraken, ktorá zhromažďuje údaje o cenách z búrz s cieľom dôsledne sledovať spotové ceny.

Vo vyhlásení generálny riaditeľ CF Benchmarks Sui Chung uviedol: „Odhady ukazujú, že 20% Američanov už niekedy vlastnilo Bitcoin. Navrhovaný spotový bitcoinový ETF fond spoločnosti BlackRock túto možnosť ponúka zvyšným 80% Američanov.“

Viacerí správcovia aktív sa už roky snažia spustiť spotové bitcoinové ETF v USA, ale bezvýsledne, hoci regulačné orgány v iných krajinách dali týmto produktom dávno zelenú. SEC ako jeden z dôvodov blokovania spotových bitcoinových ETF stále uvádza obavy z manipulácie s trhom. Regulačný orgán SEC zatiaľ povolil len ETF, ktoré investujú do termínových kontraktov na Bitcoin.

Spoločnosť Grayscale Investments, ktorá minulý rok zažalovala SEC po tom, ako zablokovala snahy spoločnosti o premenu jej vlajkového fondu Bitcoin Trust (GBTC) na ETF, uviedla, že odmietanie spotového bitcoinového ETF zo strany regulátora je „svojvoľným a rozmarným konaním“. Generálny riaditeľ spoločnosti BlackRock Larry Fink minulý rok vyjadril veľkú náklonnosť k základným kryptotechnológiám a počas summitu pre New York Times v novembri minulého roka povedal, že tokenizácia cenných papierov je „ďalšou generáciou a krokom pre obchodné trhy".

Okrem spoločností BlackRock a Grayscale Investments, požiadali v minulosti o schválenie spotových bitcoinových ETF napríklad aj spoločnosti ARK Invest and European investment.

David Hirsch, šéf oddelenia pre kryptoaktíva a kybernetiku v rámci odboru presadzovania práva SEC, na stredajšej konferencii však uviedol, že potenciálni emitenti spotových bitcoinových ETF nepreukázali, že existuje „primeraný systém dohľadu" porovnateľný s obchodovaním na registrovanej burze.