Snowden za bitcoiny nakúpil servre, ktoré umožnili únik informácií z NSA

Edward Snowden bude na virtuálnej konferencii BlockDown hovoriť o tom, ako za bitcoiny nakúpil servre, ktoré umožnili únik informácií z NSA.

BlockDown je konferencia, ktorá bola prvýkrát spustená v marci 2020 a aktuálne sa pripravuje jej piate pokračovanie. Aktuálna konferencia s názvom „DeData“ sa uskutoční 3. decembra od 14:00 do 22:00 SEČ a bude venovaná decentralizovaným údajom a decentralizovanému svetu. BlockDown „DeData“ má za cieľ vzdelávať verejnosť, čo sa týka používania a zneužívania údajov vo svete, kde každý človek má digitálnu identitu. V súčasnosti môžu byť narušenia bezpečnosti a manipulácia s údajmi dostatočne silné a vplyvné na to, aby ohrozili celé krajiny, ochromili veľké inštitúcie, ovplyvnili spôsob, akým človek vníma svet, a dokonca zmenili výsledky parlamentných a vládnych volieb. Dáta sú aktuálne najžiadanejšou komoditou sveta. Jedným z účastníkov tejto konferencie bude Edward Snowden.

Edward Snowden je bývalý americký poradca pre počítačové spravodajstvo a je známy únikom vysoko utajovaných informácií z Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Snowden dal novinárom denníka The Guardian a ďalším novinárom k dispozícii dokumenty o sledovacích aktivitách americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (angl. NSA – National Security Agency), či britskej Communications Headquarters, ktoré začal zverejňovať v roku 2013. Po tom, čo dobrovoľne odhalil svoju identitu ho USA obvinili zo špionáže a to napriek tomu, že v roku 2020 bol súdom plošný zber telefónnych záznamov občanov USA odsúdený ako nelegálny.

Snowden bude na konferencii v plánovanom hodinovom rozhovore rozprávať o dôležitosti Web 3.0 a ochrane osobných údajov v digitálnom svete. Zároveň bude hovoriť o tom, ako používal kryptomeny, aby mohol zverejniť nekalé praktiky NSA.

Snowden, ktorý je nadšencom technológie blockchainu a kryptomien, minulý týždeň odhalil, že pri nákupe serverov, ktoré umožnili úniky informácií z NSA, použil bitcoiny, aby skryl svoju identitu pri ich nákupe.  V príspevku na svojom tweeter účte uviedol: „Poznáte celý príbeh NSA spred takmer 10 rokov? Za servery, ktoré umožnili únik informácií z NSA som zaplatil pomocou bitcoinov...“

Snowdenove zverejnenia v roku 2013 odhalili rozsiahlu sieť globálnych sledovacích programov realizovaných Spojenými štátmi a „Five Eyes Intelligence Alliance“ medzi ktorých patria Spojené kráľovstvo, Austrália, Kanada, Nový Zéland v spolupráci s telekomunikačnými spoločnosťami a európskymi vládami, čo podnietilo globálnu diskusiu o individuálnych právach, súkromí a monitorovaní a zneužívaní osobných údajov vládami.

Snowden sa na konferencii objaví po boku akademikov, odborníkov a lídrov na súkromie a bezpečnosť, vrátane Davida Chauma, ktorý je vynálezcom digitálnej meny a je považovaný za „krstného otca súkromia“. Na tejto jednodňovej osemhodinovej špeciálnej konferencii sa spoja experti a akademici z celého krypto a blockchainového priestoru, aby podrobne prediskutovali vlastníctvo údajov, súkromie, Web 3.0 vrátane zabezpečenie osobných informácií.

Erhan Korhaliller, generálny riaditeľ agentúry Web 3.0 EAK Digital a zakladateľ konferencie BlockDown, povedal, že cieľom podujatia je vzdelávať, inšpirovať a zvyšovať povedomie ľudí o dôležitosti údajov v súčasnej digitálnej dobe. Vo svojom vystúpení uviedol: „Tešíme sa na to, že v BlockDown privítame hostí, aby sme sa dozvedeli viac o tom, čo sú decentralizované údaje, aké výhody ponúka decentralizovaný svet, a aké sú aktuálne možnosti prevzatia kontroly vlastných údajov naspäť do svojich rúk. Kryptomeny v decentralizovanom svete nám prinášajú výhody, tak prečo by to tak nemalo byť aj s našimi dátami“.

BlockDown „DeData“ bude steamovaná cez rôzne top médiá krypto priestoru, ako napríklad CryptoSlate, Theta.tv, NewsBTC, CryptoNews, Bitcoinist a CriptoNoticias, vďaka čomu budú jednoducho dostupné miliónom divákov prostredníctvom ich domovských webových stránok.

Predchádzajúce konferencie BlockDown v minulosti už prilákali mnohé veľké mená krypto priestoru, ako napríklad  Akona, Changpeng Zhao - zakladateľa burzy Binance, Charlesa Hoskinsona – zakladateľa kryptomeny Cardano, Erika Voorheesa, Sergeja Nazarova, Rogera Vera, či Nicholasa Mertena z DataDash.

Ak chcete zistiť viac a objednať si vstupenky, navštívte https://blockdownconf.com, kde môžete získať ďalšie informácie.