Snemovňa reprezentantov USA schválila návrh zákona o infraštruktúre vo výške 1,2 bilióna USD. Čo to môže znamenať pre kryptosvet?

Snemovňa reprezentantov USA schválila minulý týždeň v piatok návrh zákona o infraštruktúre (tzv. zákon Infrastructure bill)  vo výške 1,2 bilióna USD, ktorý, ak ho podpíše prezident Joe Biden, prinesie nové kontroverzné ustanovenia týkajúce sa vykazovania daní z kryptomien. Návrh zákona obsahuje opatrenie, ktoré mení definíciu „sprostredkovateľa“ tak, aby zahŕňala organizácie, ktoré obchodujú s krypto aktívami, čo znamená, že kryptoburzy, ťažiari, validátori, vývojári decentralizovaných aplikácií a dokonca aj kryptopeňaženky budú považovaní za maklérov a budú musieť hlásiť svoje transakcie priamo do Internal Revenue Service, čo je v podstate federálny daňový úrad vlády Spojených štátov amerických. Za predpokladu, že návrh zákona prejde, tak jeho pravidlá pre kryptomeny by mohli vstúpiť do platnosti od roku 2023, čo by mohlo priniesť do federálnej kasy USA na daniach 28 miliárd USD.

Legislatíva, ktorú navrhla Bidenova administratíva v snahe zlepšiť nedostatočne financovanú infraštruktúru krajiny, bola schválená Senátom 10. augusta, čo podnietilo skupinu šiestich senátorov, aby navrhli pozmeňujúci a doplňujúci návrh s tým, že legislatíva „má vážne nedostatky a v niektorých prípadoch je neuskutočniteľná, a to najmä čo sa týka mandátu na vykazovanie daní z kryptomien, ktorý ohrozuje budúce technologické inovácie, čo je v rozpore so zákonom podporujúcim technologické inovácie v USA.“ Návrh novely šiestich senátorov však neskôr Senát zamietol. Hlavným zdrojom obáv uvedeného návrhu zákona je zmena a doplnenie oddielu 6050I, časti daňového zákona, ktorá definuje prípad nesprávneho nahlásenie prijatia viac ako 10.000 USD (čo môže byť napríklad aj výnos z kryptomien prevedený na účet), ako trestný čin. Táto zmena by mohla spôsobiť to, že príjemcovia digitálnych aktív budú zodpovední za zhromažďovanie osobných údajov všetkých odosielateľov, uchovávanie týchto informácií a ich nahlasovanie vláde v určitom časovom rámci, čo je požiadavka, ktorá je jednoducho v kryptosvete vo veľkej väčšine prípadov nerealizovateľná najmä preto, že sa jedná vo veľkej časti o peer-to-peer služby, bez povolenia tretími stranami.

Čo to znamená?

Odkedy Kongres USA pred viac ako 130 rokmi vytvoril prvý federálny regulačný orgán v USA, ľudia diskutovali o správnej úlohe toho, čo bolo už na začiatku nazvané, ako „štvrtá vetva“ vlády. Finančná a priemyselná regulácia, ak je dobre vypracovaná, tak chráni ľudí a zároveň zabezpečuje ochranu hospodárskej súťaže a udržiavanie monopolov pod kontrolou. Aby však takáto regulácia bola účinná, tak  spoločnosti a odvetvia, na ktoré je zameraná, musia zostať v dosahu presadzovania zákonov. Kryptomeny sa však vyznačujú tým, že sú v tomto smere takmer „nepolapiteľné“.

Pre úrady sú problémom napríklad kryptomiliardári, ktorí sa skrývajú v Portoriku a burzy, ktoré využívajú spletité podnikové štruktúry. V princípe aj mnohé tradičné veľké korporácie využívajú spletité podnikové štruktúry, aby sa vyhli daniam. Úrady tak čelia výzve, ktorá by spočívala v regulácii krypto odvetvia, ktorého samotný pôvod spočíva v snahe zabezpečiť slobodu jednotlivca a oslobodiť sa od regulačných obmedzení.

Veľká Británia narazila na vlastné problémy odchodom z EU – Brexitom, a preto sa rozhodla, že podnikateľské prostredie spojené s kryptomenami jej nevyhovuje a pripravila množstvo obmedzení, ktoré svojim spôsobom prinútilo mnohé krypto spoločnosti svoje aktivity vo Veľkej Británii zabaliť a odísť do iných krajín, kde sú podmienky ďaleko lepšie. V Európe to je napríklad Švajčiarsko, Írsko, Estónsko, Portugalsko, Slovinsko, či dokonca aj Nemecko.

Regulačné orgány sa preto snažia prinútiť jednotlivcov, aby priznali, koľko peňazí míňajú, a čo je dôležitejšie, koľko peňazí zarábajú. Únik kapitálu je vo finančných kruhoch dobre známy a pochopený pojem. Decentralizovaný svet peňazí však môže priniesť nový termín, ktorý sa môže kľudne nazývať „crypto flight“, čo spôsobuje regulačným úradom vrásky a to najmä, ak sú v platnosti zákony, ktoré sú staré takmer 100 rokov bezo zmien. Regulačné úrady sa najprv musia naučiť pochopiť krypto svet a až potom môžu vytvárať relevantné zákony, ktoré budú mať zmysel.