Sme v polovici cesty k bitcoinovému halvingu. Je to dôležité?

Do halvingu zostáva 744 dní. Je to dôležité?

Čoraz častejšie sa ozývajú rozhovory o ďalšom bitcoinovom halvingu. Viacerí sú z tejto udalosti nadšení, no niektorí sú vo vyjadreniach opatrní. Bitcoin má približne dva roky, kým sa táto udalosť uskutoční. S rastom ceny Bitcoinu, sa môže teda mnoho nezainteresovaných ľudí opýtať, že prečo je bitcoinový halving významný.  

Halving, bude znamenať ďalšie 50%-né zníženie blokových odmien navrhnutých protokolom za potvrdzovanie nových transakcií, ku ktorému dochádza každých 210.000 blokov alebo približne každé štyri roky. Podľa odhadov k ďalšiemu halvingu dôjde okolo 4. mája 2024, kedy by mal Bitcoin dosiahnuť 840.000 blokov. Keďže do toho času zostáva 744 dní, tak to znamená, že sme momentálne na polceste medzi tretím a štvrtým halvingom. Znížením odmien ťažiarom sa tak do obehu dostane znova o polovicu menej nových bitcoinových mincí. Posledný halving bol 11. mája 2020. Aktuálne sa za každý vyťažený bitcoinový blok udeľuje ťažiarovi odmena vo výške 6,25 BTC. Ak vezmeme do úvahy denný priemer 144 blokov, tak to znamená, že v súčasnosti sa denne do obehu dostáva približne 900 BTC. Podľa návrhu bitcoinového blockchainu štvrtý halving znova „zmenší“ túto odmenu na polovicu a zníži ju teda na 3,125 BTC za blok. Ak zostane blokový, denný priemer približne rovnaký, bude to znamenať, že každý deň sa do obehu dostane okolo 450 BTC.

Z celkového počtu 21 miliónov bitcoinov zostáva vyťažiť už len 2 milióny BTC. Znížená ponuka zvyčajne vedie k prudkému nárastu dopytu, čo znamená, že môže nasledovať zvýšenie ceny Bitcoinu.

Historicky po halvingu nasledovalo v priebehu času stabilné a výrazné zvyšovanie ceny Bitcoinu, ktoré vyvrcholilo zhruba do jedného a pol roka po halvingu. Ak by sa to isté stalo aj po ďalšom halvingu, ktorý bude nasledovať, tak by to znamenalo dobrú správu pre bitcoinových investorov. Bitcoin je podľa trhovej kapitalizácie stále kryptomenou číslo jeden a nepredpokladá sa, že by ho z pohľadu trhovej kapitalizácie v najbližšej dobe niektorá iná kryptomena predbehla.