SEC varuje verejnosť pred podvodmi a ICO

Americký regulátor varoval verejnosť pred veľkým množstvom krypto-investičných príležitostí, ktoré sú stále obľúbenejšie.

Regulátor vo svojom nedávno zverejnenom upozornení pre investorov poukázal na niektoré z varovných signálov krypto podvodov. Jedná sa najmä o nasledovné varovné signály:

  • „Zaručené“ vysoké výnosy z investícií „s malým alebo žiadnym rizikom sú klasickým varovným znakom podvodu“. Podľa regulátora takýto podvodníci s kryptomenami často zverejňujú na svojich webových stránkach vykonštruované historické výnosy a poukazujú na vysoké výnosy z investícií.
  • Neustále zobrazované stúpajúce hodnoty a výnosy účtov sú podľa SEC ďalším typickým znakom toho, že niečo nie je v poriadku. SEC poukázal na to, že „zobrazenia investičných účtov, ktorých hodnota rýchlo rastie a poskytujú vysoké výnosy, sú často falošné“ a strategicky sa používajú, ako návnada na prilákanie investorov hľadajúcich skratku k veľkému bohatstvu.
  • Ak „investičná príležitosť "znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne to tak nie je. SEC uviedol, že „potenciál vysokej návratnosti investícií zvyčajne zahŕňa vysoké riziko, s ktorým musí byť investor stotožnený a na riziko upozornený."
  • „Celebrity“, ako ktokoľvek iný, sa dajú nalákať na účasť (aj nevedomky) na podvodnom projekte. Mnoho sledovateľov týchto „celebrít“ následne slepo investuje a dostáva sa do pasce, ktorá vedie k stratám. Podobne to je aj s falošnými svedectvami a potvrdeniami na sociálnych sieťach.
  • Regulátor zároveň varoval pred investičnými rozhodnutiami, ktoré sa zakladajú výlučne na potvrdení známymi osobnosťami a dodal, že podvodníci niekedy zaplatia peniaze aj bežným ľuďom na to, aby prezentovali, že sa cez noc stali milionármi.
  • Digitálne aktíva zahŕňajú aj kryptomeny, mince a tokeny, ktoré sú ponúkané v takzvaných počiatočných ponukách mincí (ICO). „Predtým, ako investor zašle svoje peniaze do projektu ICO, tak by si mal overiť, či sú dané projekty, jednotlivci, alebo firmy, ponúkajúce investovanie dôveryhodné a napríklad pri investovaní do cenných papierov aj licencované /zaregistrované. Licencie je možné overiť pomocou vyhľadávacieho nástroja na https://www.investor.gov/
  • Investori často reagujú na FOMO správy a dostanú „strach“, že zmeškali investičnú príležitosť stať sa veľmi rýchlo bohatými a naskakujú do trhu v čase, keď je už relatívne neskoro. Uvedený spôsob môže spôsobiť veľké finančné straty.

Spôsob, ako sa tomu vyhnúť je jednoduchý a zložitý zároveň. Je potrebné sa neustále vzdelávať, pred investovaním si urobiť potrebný prieskum, analýzu a dôverovať len overeným zdrojom.