SEC v minulosti potvrdila, že Ripple (XRP) nie je cenný papier a to ešte pred Hinmanovým prejavom. Prinesie to zmenu v súdnom prípade?

V súdnom prípade medzi Ripple Labs a SEC sa objavili nové informácie, ktoré naznačujú, že regulačný orgán už dávnejšie potvrdil, že XRP nie je cenný papier, a to ešte pred tým, ako bol prednesený Hinmanov prejav. Toto zistenie urobil John Deaton, právnik spoločnosti Crypto Law, ktorý zastupuje Ripple. Na Twitteri zverejnil vlákno so snímkou obrazovky s malou poznámkou pod čiarou v spise Ripple z minulého roka, ktorá potvrdzuje diskusiu so zamestnancami SEC ešte pred Hinmanovým prejavom.

Toto odhalenie môže pre Ripple znamenať veľkú zmenu hry, keďže súdny proces sa už ťahá príliš dlho. V decembri r. 2020 podal americký regulačný orgán SEC žalobu na Ripple za predaj neregistrovaných cenných papierov. V podaní sa uvádza, že spoločnosť Ripple získala viac ako 1,3 miliardy USD prostredníctvom neregistrovanej, prebiehajúcej ponuky cenných papierov pre token XRP. Spoločnosť Ripple sa voči stanovisku SEC ohradila, pričom uviedla, že XRP nie je cenný papier, a preto by sa zaň nemal považovať.

Po obvinení regulačným úradom spísalo a podalo niekoľko investorov petíciu proti stanovisku SEC a jeho vtedajšiemu predsedovi Eladovi Roismanovi. Vo svojej argumentácii tvrdili, že kroky SEC proti Ripple nie sú v súlade s jeho poslaním, ktorý je „chrániť investorov, podporovať spravodlivosť a zdieľať informácie o spoločnostiach... s cieľom pomôcť investorom urobiť správne a informované rozhodnutia a investovať s dôverou".

Ako jeden z dôvodov, prečo XRP nie je cenným papierom, sa uvádzala skoršia klasifikácia SEC, ktorá uviedla, že Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH) nie sú cenné papiere. Okrem toho sa pripomenulo vyjadrenie Briana Brooksa, ktorý bol v tom čase úradujúcim riaditeľom Úradu pre dohľad nad menou (Office of the Comptroller of the Currency - OCC). Brooks vtedy navrhol, že vláda môže využiť platformy ako Ripple na nahradenie systému SWIFT. Tieto podnety však nevniesli do súdneho procesu žiadnu významnú zmenu, až kým spoločnosť Ripple nezačala hovoriť o prejave Williama Hinmana, niekdajšieho riaditeľa pre podnikové financie v SEC. Hinman vtedy jasne vyhlásil, že BTC a ETH nie sú cenné papiere, a to sa stalo hlavným sporným bodom pre SEC a predpokladaným víťazným bodom pre Ripple.

Spoločnosť Ripple preto dlhodobo bojovala za výpoveď bývalého riaditeľa, zatiaľ čo SEC bola proti tomu. Nedávno okresná sudkyňa Analisa Torresová z okresného súdu USA pre južný okres New York rozhodla, že SEC nemôže zadržiavať Hinmanove dokumenty, pretože sú relevantnými dôkazmi pre súdny proces, a preto sa očakáva, že budú sprístupnené verejnosti po tom, ako s nimi spoločnosť Ripple Labs uzavrie svoju obhajobu.

Napriek širokému optimizmu odborníkov o masívnom raste ceny XRP až na 20 USD nie je zatiaľ isté, ako toto odhalenie ovplyvní cenu XRP z dlhodobého hľadiska. Aktuálne sa token XRP obchoduje okolo úrovne obchodoval za 0,45 USD.