SEC schválila prvé bitcoinové ETF v USA, ktoré bude mať debut na burze NYSE

Prvé ETF spojené s bitcoinovými futures sa v USA po rokoch úsilia konečne rozbieha. Prvý bitcoinový fond obchodovaný na burze v USA nesie názov „Bitcoin Strategy ETF ProShares“ a začne sa obchodovať na newyorskej burze NYSE (New York Stock Exchange) v utorok 19.10.2021. Jeho ticker označenie na burze NYSE bude BITO.

Generálny riaditeľ spoločnosti ProShares, Michael Sapir, vo svojom vyjadrení uviedol: „Po niekoľkoročnom úsilí sa podarilo uviesť bitcoinové ETF na trh. Uvedená skutočnosť predstavuje dôležitý míľnik pre kryptomeny v USA. Bitcoinový ETF fond BITO (Bitcoin Strategy ETF ProShares) bude investorom poskytovať pohodlný a likvidný prístup k tejto triede aktív. Spoločnosť ProShares sa spomína už pri prvom akciovom ETF v roku 1993, v roku 2002 pri prvom dlhopisovom ETF a v roku 2004 pri prvom zlatom ETF. Rok 2021 bude pamätný, ako prvé ETF v USA, ktoré je spojené s kryptomenami. Debut bitcoinového ETF na burze NYSE tak odomkne masívnu expozíciu pre investorov, ktorí sú zvyknutí obchodovať na tradičných finančných trhoch s akciami alebo ETF a nechcú sa zaoberať vytváraním krypto účtov, bitcoinovými peňaženkami, alebo sa obávajú, že niektorí zo súčasných poskytovateľov môžu byť postihnutí reguláciami.

Táto správa prichádza krátko po tom, ako SEC (Americká komisia pre cenné papiere a burzy) v piatok prijala žiadosť o registráciu bitcoinového ETF spoločnosti ProShares. V ten istý deň SEC tiež prijala žiadosť o registráciu bitcoinového ETF od spoločnosti Valkyrie’s na burze Nasdaq.

Výbor SEC po 75-dňovom preskúmaní žiadosti, nenašiel žiadne námietky, ktoré by neumožnili schválenie bitcoinového ETF spoločnosti ProShares.  Expert CNBC, Jim Cramer, očakáva, že tento týždeň budú schválené ďalšie tri bitcoinové ETF.

5. októbra SEC schválila aj ETF fond spoločnosti Volt Crypto Industry Revolution a Tech ETF. Tieto krypto fondy sú prepojené so spoločnosťami, ktoré majú expozíciu voči bitcoinom tým, že ich držia na svojich účtoch, alebo sú to ťažiarske spoločnosti, či technologické spoločnosti, ktoré sú nejakým spôsobom s kryptomenami prepojené a to vrátane spoločností ako MicroStrategy a Tesla. Generálny riaditeľ Volt Equity, Tad Park, povedal, že aj keď schválený bitcoinový ETF futures nie je priamo držiteľom skutočných bitcoinových mincí, tak nevyzerá to, že by spotové ETF založené priamo na bitcoinových minciach nemohlo byť tiež schválené už tento rok.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Grayscale Investments, Michael Sonnenshein, pre CNBC uviedol, že  schválenie bitcoinových ETF futures pravdepodobne pritiahne do krypto priemyslu viac kapitálu a viac investorov a uvedená informácia je veľmi pozitívnou správou, čo môže pre bitcoin znamenať ďalší vzostupný rast. Sonnenshein zároveň počíta s tým, že keďže SEC príjemne prekvapila schválením bitcoinových ETF, tak je vysoko pravdepodobné, že postupne schváli aj ETF založené na kryptomene Ethereum. Spoločnosť Grayscale zároveň potvrdila  svoj zámer podať žiadosť o zmenu svojho Bitcoin Trust-u na spotové Bitcoin ETF.

Uprostred pozitívnych správ o bitcoinových ETF v USA sa cena bitcoinu za posledných 14 dní zvýšila zhruba o 30% a v piatok prekročila 60.000 dolárov. Podľa údajov spoločnosti CoinGecko sa aktuálne Bitcoin obchoduje za 61.974 dolárov.