SEC podala žalobu na krypto burzu Binance

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) podala žalobu na spoločnosť Binance, v ktorej tvrdí, že ide o "rozsiahlu sieť podvodov". V prípade úspechu by žaloba mohla spoločnosti Binance a jej zakladateľovi Changpengovi "CZ" Zhaovi účinne zakázať podnikanie v USA.

Táto žaloba nasleduje po podobnej žalobe, ktorú v marci podala Komisia pre obchodovanie s komoditnými futures proti spoločnosti Binance. Spoločnosť Binance uviedla, že je "sklamaná" z obvinení SEC z toho, že burza nesprávne nakladala s finančnými prostriedkami a fungovala ako neregistrovaná burza a predávala neregistrované cenné papiere.

"Burza Binance uviedla: “Zapojili sme sa do rozsiahlych rokovaní zo SEC v dobrej viere s cieľom dosiahnuť dohodnuté urovnanie, ktoré by vyriešilo otázky s ich vyšetrovaním. Napriek nášmu úsiliu však SEC svojou dnešnou sťažnosťou od tohto procesu upustila a namiesto toho sa rozhodla konať jednostranne a viesť súdny spor. Toto rozhodnutie nás sklamalo.”

V samostatnom tweete Binance.US uviedla: "Dnešné podanie je jednoduch neodôvodné a nepodložené faktami, zákonom. Jedná sa o vlastnú aktivitu a precedens SEC."

Spoločnosť Binance narážala na prebiehajúci súdny spor medzi burzou Coinbase s Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) a uviedla, že žaloba je ďalším príkladom toho, že Komisia reguluje "zbraňami presadzovania práva a súdnych sporov, a nie premysleným prístupom, ktorý si táto dynamická a zložitá technológia vyžaduje”. Jednostranné označovanie určitých tokenov a služieb za cenné papiere nad ktorými si iné americké orgány uplatnili jurisdikciu - tento problém len umocňuje.

Bitcoin a aj ostatné kryptomeny na túto správu reagovali poklesom, keď cena BTC v priebehu niekoľkých hodín klesla o 5,5%.