SEC podala žalobu aj na krypto burzu Coinbase

Deň po podaní žaloby proti Binance zažalovala Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) aj kryptografickú spoločnosť Coinbase. Takmer rok po tom, čo predseda SEC Gary Gensler tvrdil, že väčšina kryptomien je v skutočnosti cennými papiermi, sa SEC rozhodlo bojovať a „snaží sa kryptografické odvetvie zladiť“.

Vo svojej žalobe, podanej 6. júna na federálnom súde v Manhattane, SEC tvrdí, že spoločnosť Coinbase pôsobila nezákonne ako „neregistrovaná burza cenných papierov, maklér a zúčtovacia agentúra". Riaditeľ SEC pre presadzovanie pravidiel vo vyhlásení uviedol: „Jednoducho nemôžete ignorovať pravidlá, pretože sa vám nepáčia alebo pretože by ste uprednostnili iné. Dôsledky pre investorskú verejnosť sú príliš veľké.“

V žalobe SEC sa uvádza, že spoločnosť Coinbase si bola plne vedomá uplatniteľnosti federálnych zákonov o cenných papieroch na jej obchodné aktivity, ale zámerne ich odmietla dodržiavať.

Hlavný právny zástupca a generálny poradca spoločnosti Coinbase, Paul Grewal, kritizoval stratégiu SEC, ktorá sa týka regulácie kryptomien, nakoľko SEC buduje stratégiu „len na základe presadzovania práva bez faktov a jasných pravidiel". Grewal zároveň vyzval americkú jurisdikciu na prijatie nových zrozumiteľných právnych predpisov.

Vo vyjadrení Grewal uviedol: „SEC sa spolieha na prístup, ktorý je založený na presadzovaní práva bez absencie jasných pravidiel pre odvetvie digitálnych aktív, čím poškodzuje hospodársku konkurencieschopnosť Ameriky a kryptografických spoločností, ako je Coinbase, ktoré preukázateľne dodržiavajú predpisy. Riešením je vytvorenie alebo zmena legislatívy, ktorá umožní transparentné vypracovanie spravodlivých pravidiel ich uplatňovanie, namiesto súdnych sporov. Kým nebudú jasné pravidlá, tak naša spoločnosť bude pokračovať v činnosti, ako zvyčajne."

Podľa SEC spoločnosť Coinbase a jej materská spoločnosť CGI porušili federálne zákony o cenných papieroch tým, že obe spoločnosti spĺňali zákonnú definíciu burzy cenných papierov, makléra a zúčtovacieho strediska bez toho, aby sa ako také zaregistrovali v agentúre SEC. 

Vo vyjadrení SEC sa tiež uvádza, že spoločnosť Coinbase tiež nezaregistrovala u SEC svoj program „staking-as-a-service“, prostredníctvom ktorého zákazníci zarábajú peniaze tým, že si na stanovené obdobie uzamknú svoje kryptomeny, čím podporujú zabezpečenie blockchainových sietí – „tzv. staking“.

Coinbase dostala v marci od SEC tzv. oznámenie Wells, ktoré agentúra SEC používa na to, aby spoločnosť upozornila na potenciálnu žalobu a poskytla jej čas na odpoveď alebo preventívne urovnanie sporu. Pri podávaní žaloby sa SEC dotkla aj viacerých kryptomien, ktoré sú podľa nej neregistrovanými cennými papiermi: Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Sandbox (SAND), Axie Infinity (AXS), Chiliz, Flow (FLOW), Internet computer (ICP), Near (NEAR), Voyager (VGX), Dash (DASH) a Nexo (NEXO). 

Včera (5. júna) SEC vzniesla podobné obvinenia voči Binance, najväčšej krypto burze na svete podľa objemu, za predaj neregistrovaných cenných papierov. Dvojité žaloby signalizujú, že Gary Gensler, predseda SEC, po rokoch vyhrážania sa, chce prinútiť kryptografický priemysel dodržiavať predpisy, ktoré sú voči digitálnym aktívam mimochodom nepresné a bez jasných pravidiel.