SEC - Americká komisia pre cenné papiere a burzy schválila spotové bitcoinové ETF

Americká komisia pre cenné papiere a burzu v stredu schválila zmeny pravidiel, ktoré umožnia vytváranie obchodných fondov s bitcoinami na burzách v USA, čo je dlho očakávaný krok, ktorý umožní pravidelným investorom prístup ku kryptomene číslo jeden podľa trhovej kapitalizácie.

Rozhodnutie SEC pravdepodobne tiež povedie ku konverzii fondu Grayscale Bitcoin Trust, ktorý vlastní okolo 29 miliárd dolárov v bitcoine, na ETF, ako aj ku spusteniu konkurenčných fondov od ďalších emitentov, ako sú BlackRock, Fidelity alebo Ark Invest. Schválenie sa môže ukázať ako prelomová udalosť pri adopcii kryptomien, pretože štruktúra ETF poskytuje inštitúciám a finančným poradcom regulovaný a pre nich známy spôsob nákupu bitcoinov.

Regulátor SEC sa roky staval proti spotovému bitcoinovému fondu, pričom v minulosti podávalo a následne sťahovalo žiadosti o ETF viacero spoločností. Zdá sa však, že SEC v roku 2023 zmenil kurz v otázke ETF. Čiastočne to môže byť už kvôli augustovej prehre v súdnom spore voči Grayscale, ktorý kritizoval SEC zato, že povoľoval bitcoinové futures fondy, ale blokoval spotové bitcoinové ETF fondy. Ku schváleniu spotových bitcoinových ETF predseda SEC Gensler uviedol: „Schválenie spotových bitcoinových ETF by v žiadnom prípade nemalo signalizovať ochotu Komisie schváliť kótovacie normy pre cenné papiere kryptoaktív. Schválenie nesignalizuje nič o názoroch Komisie na stav iných kryptoaktív podľa federálnych zákonov alebo o súčasnom stave nedodržiavania federálnych zákonov o cenných papieroch zo strany určitých účastníkov krypto trhu.“

Schválenie spotových bitcoinových ETF v stredu znamenalo pre kryptomenu obrovský krok, pretože investorom poskytne viac spôsobov, ako získať expozíciu voči bitcoinu nielen jeho priamou držbou, ale aj prostredníctvom existujúcich finančných nástrojov, ktoré sa obchodujú na regulovaných burzách cenných papierov.

ETF je investičný fond, ktorý sleduje výkonnosť podkladového aktíva. Môžu to byť akcie, kôš rôznych fiat mien, drahé kovy ako napríklad zlato, alebo v tomto prípade bitcoin. Je to spôsob, ako môžu investori získať expozíciu voči hodnote podkladového aktíva bez toho, aby ho priamo vlastnili. ETF sa obchodujú na tradičných burzách a ich hodnota by mala rásť, keď cena podkladového aktíva rastie, alebo klesať, ak klesá.

Takmer tucet rôznych firiem je momentálne vo formálnom procese smerom k spusteniu spotových bitcoinových ETF, pričom sa očakáva, že konkurenčné prostredie bude viesť k boju smerom k rôznym pomerom nákladov, poplatkov a predpokladá sa, že investičné spoločnosti spustia ťažký marketingový útok.