Schváli SEC bitcoinové ETF spoločnosti VanEck?

Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) potvrdila, že spoločnosť VanEck zaregistrovala bitcoinové ETF. Komisia má teraz 45 dní na schválenie, zamietnutie alebo predĺženie lehoty na preskúmanie žiadosti. Ako informuje BTC PEERS, spoločnosť VanEck koncom minulého roka urobila ďalší pokus o schválenie ETF bitcoinového fondu. ETF je fond obchodovaný na burze (ETF – exchange traded fund). V princípe funguje rovnako ako iné fondy, napr. známe podielové fondy určené verejnosti, len navyše sa ich podiely (akcie) obchodujú na burze.

Finančný dozorný orgán však do dnešného dňa ešte neschváli žiadny bitcoinový ETF fond. Ak by sa to stalo, tak Bitcoin Trust spoločnosti VanEck bude prvým ETF, ktorý bude uvedený na trh v Spojených štátoch.

SEC už dlhodobo bitcoinové ETF odmieta. Niekoľko spoločností sa už v minulosti pokúsilo získať súhlas, ale doposiaľ sa im to nepodarilo. Napríklad v auguste 2018 Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) zamietla deväť žiadostí o ETF v jeden deň.

Niektorí odborníci sa však domnievajú, že tentoraz to bude inak. Odvetvie kryptomien je už vyzretejšie v porovnaní s obdobím spred troch rokov a do sektoru kryptomien vstupujú investície od inštitucionálnych hráčov, ako sú Tesla, PayPal, MicroStrategy, či VISA. Okrem vstupu inštitúcií aj vládny úradníci menia svoje názory a kryptomeny podporujú. Kanada v tejto oblasti udáva tempo, pričom regulačné orgány už schválili tri bitcoinové ETF. USA by sa teda mohli pokúsiť Kanadu dohnať.