Salvador schválil používanie bitcoinov

Podľa národného denníka El Diario de Hoy sa zástupcovia finančnej komisie zákonodarného zboru v Salvadore v pondelok dohodli na vytvorení „Bitcoinového trustu“ (tj. dôvery v bitcoin) v hodnote 150 miliónov dolárov, ktorý uľahčí výmenu medzi bitcoinami a americkými dolármi v Salvadore.

Salvádorská ministerka hospodárstva María Luisa Hayém Brevéová uviedla, že existuje možnosť zvýšenia tejto pôvodnej finančnej alokácie, ktorá je aktuálne vo výške 150 miliónov dolárov.

Ministerka vo vyjadrení tiež spomenula strach a pochybnosti ohľadom bitcoinu, ktorý medzi časťou populácie panuje. Poznamenala však, že finančný svet bude v nasledujúcich týždňoch sledovať Salvador, pretože sa stane prvou krajinou, ktorá príjme decentralizovanú digitálnu menu, ako zákonné platidlo.

Napriek určitej skepse, pokiaľ ide o mandátnu povahu zákona o bitcoine, budú mať občania Salvadoru na výber, či prijmú a použijú štandardnú fiat menu alebo bitcoin.  Vytvorený „Bitcoin trust“ v hodnote 150 miliónov dolárov pomôže uľahčiť pokračovanie obchodu s dolármi tým, ktorí sú opatrní a ešte úplne neveria prelomovej finančnej technológii.

Parlament Salvadoru tiež odsúhlasil zmenu tohtoročného štátneho rozpočtu s cieľom opätovne použiť pôžičku 500 miliónov dolárov od Stredoamerickej banky pre ekonomickú integráciu. Práve z týchto prostriedkov bude 150 miliónov dolárov alokovaných na podporu bitcoinových transakcií, ktoré bude spravovať „Development Bank of Salvador (Bandesal)“.

Za zmienku stojí, že 23,3 milióna dolárov z týchto prostriedkov sa použije na vybudovanie bankomatov „Chivo“ a ich podporných infraštruktúr po celej krajine. Ďalších 30 miliónov dolárov údajne vyčlenil prezident Nayib Bukele s cieľom motivovať občanov, aby sa naučili používať bankomaty Chivo a platby kryptomenami.

Od 7. septembra, bude mať možnosť získať každý občan v Salvadore 30 dolárov v bitcoine od vlády prostredníctvom aplikácie v peňaženke Chivo. Výmena bitcoinov za doláre, alebo získanie ďalších bitcoinov prostredníctvom nových bankomatov, či aplikácie, bude bez poplatkov a občania môžu začať legálne prijímať bitcoiny, ako platby bez toho, aby museli platiť ďalšie poplatky za zmenu.

Ministerka Hayém Brevéová ku správe uviedla: „Na území Salvadoru máme niekoľko tímov, ktoré obyvateľom ukazujú a vysvetľujú, ako používať peňaženku Chivo. Vyvinuli sme priateľskú aplikáciu, aby sa naši občania naučili používať bitcoin“.