S adopciou obchodníkov rastie aj cena kryptomeny Monero (XMR)

Odvetvie kryptomien sa otriaslo zo včerajších vyjadrení Elona Muska a Tesly a komunita Monero oslavuje významný úspech. Podľa informácií Cryptwerk popularita kryptomeny Monero v posledných rokoch stúpa. V máji platforma Monero zaznamenala nárast popularity o 31 percent.

Cryptwerk je online adresár spoločností, webových stránok, obchodov a služieb, kde môžu používatelia platiť pomocou kryptomien. Je v ňom uvedených okolo 25 kryptomien. Nie je prekvapením, že najobľúbenejšími platobnými kryptomenami sú Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) a Litecoin (LTC). Monero (XMR) sa však postupne stáva akoby vychádzajúcou hviezdou. V roku 2018 akceptovalo Monero na Cryptwerku iba 41 obchodníkov. Aktuálne už viac ako 950 obchodníkov akceptuje toto kryptoaktívum, ako platobnú možnosť. Uvedená skutočnosť urobila z Monera ôsmu najpopulárnejšiu kryptomenu na platforme Cryptwerk.

Jedným z dôvodov, ktorý podporil tento obrat, je lepšie pochopenie Monera. Toto digitálne aktívum zamerané na ochranu súkromia, bolo v minulosti často spájané s nelegálnymi aktivitami a mnohí držitelia kryptomeny Monero, tak boli automaticky hádzaní do toho istého koša, akoby boli súčasťou nelegálnych aktivít.

Ale nie je to tak. Existuje mnoho ľudí a obchodníkov, ktorí využívajú túto technológiu najmä z dôvodu poskytnutia súkromia všetkých odosielateľom a príjemcom transakcií. V súčasnej dobe, keď väčšina technológií „narúša“ súkromie, si spoločnosť Monero kladie za cieľ ponúkať rôzne úrovne ochrany súkromia, ako sú napríklad zahmlené transakčné peňaženky a zostatky. Toto je aj jedným z dôvodov, prečo sa transakcie kryptomeny Monero viac ako zdvojnásobili.

Ďalšie údaje ukazujú, že Monero je najpopulárnejšie v USA. Z celkového počtu sa až 25 percent obchodníkov nachádza v USA. Na vzostupe je aj Rusko s 10-percentným podielom.

Rast adopcie obchodníka bol podporený rastom medziročných transakcií. Podľa blogového príspevku spoločnosti Monero, ktorý odráža jeho tohtoročnú výkonnosť, transakcie vzrástli z 10.000 transakcií denne na 23.000 transakcií denne. Celkovo Monero zaznamenalo v období od apríla 2020 do apríla tohto roka 5.868.096 transakcií. Využitie blockchainu Monero v rovnakom časovom rámci vzrástlo o 202 percent. Tieto dáta podporujú rast Monera, aj keď toto digitálne aktívum vypadlo z prvej dvadsiatky najhodnotnejších mincí. Napriek tomu je zrejmé, že Monero zostáva najpopulárnejšou súkromnou mincou na trhu.

Aktuálna trhová kapitalizácia kryptomeny Monero je zhruba 7,5 miliardy dolárov a podľa CoinMarketCap sa nachádza na 28 mieste podľa trhovej kapitalizácie. Keďže ceny kryptomien sa za posledné dni prepadli, tak aj Monero za posledných 7 dní stratilo okolo 15% svojej hodnoty. Aktuálna cena kryptomeny Monero je 420 dolárov.

Mnohí držitelia a obchodníci kryptomeny Monero sa však snažia túto kryptomenu akumulovať  na súčasnej cenovej úrovni skôr, ako naberie dych na ďalší cenový rast.