Sú kryptomeny pripravené na zemetrasenie, ktoré môže spôsobiť vylúčenie Ruska zo SWIFT-u?

Ceny Bitcoinu, Etherea a ostatných kryptomien sa za posledný týždeň dosť prudko menili, keďže ruská invázia na Ukrajinu vyvolala otrasy na globálnych finančných trhoch. Cena Bitcoinu najprv tento týždeň klesla pod 35.000 dolárov za 1 BTC a následne sa prudko odrazila smerom nahor, pričom sa aktuálne obchoduje na úrovni okolo 39.000 dolárov. Rovnako tak ďalšie hlavné kryptomeny sú volatilné a u mnohých investorov prevláda „extrémny strach“.

Aktuálne musia byť investori a obchodníci pripravení na ďalšie, vážne cenové výkyvy po tom, čo „Biely dom“ spolu s Európskou komisiou, Kanadou, Spojeným kráľovstvom, Nemeckom a Talianskom v sobotu neskoro večer oznámili, že vylúčia niektoré ruské banky z platobného systému SWIFT.

V spoločnom vyhlásení strany uviedli: „Tento krok zabezpečí, že ruské banky budú odpojené od medzinárodného finančného systému a poškodí to ich schopnosť pôsobiť globálne. Zároveň sa sprísnia reštriktívne opatrenia, ktoré zabránia Ruskej centrálnej banke rozmiestniť svoje medzinárodné rezervy spôsobom, ktorý by oslabil vplyv sankcií“.

Ursula von der Leyen, súčasná predsedníčka Európskej komisie, postúpila o krok ďalej a uviedla: „Budeme pracovať na tom, aby sme zakázali ruským oligarchom používať ich finančné aktíva na našich trhoch. Putin sa vydal na cestu s cieľom zničiť Ukrajinu. Ale čo v skutočnosti tiež robí je to, že  ničí budúcnosť vlastnej krajiny.“

Čo bude znamenať vylúčenie Ruska zo SWIFT-u?

SWIFT je najväčší systém finančných správ, ktorý využíva viac ako 11.000 finančných inštitúcií na celom svete. Po ruskej invázii na Ukrajinu začala EÚ a jej partneri uvaľovať rôzne sankcie proti Rusku, prezidentovi Vladimírovi Putinovi a niektorým ďalším, ruským, politickým predstaviteľom.

Vylúčenie Ruska zo SWIFT-u má v úmysle obmedziť schopnosť krajiny mať likvidné aktíva a prevádzať finančné prostriedky medzi inštitúciami, ktoré sú členmi systému SWIFT. Tento krok sa robí v snahe izolovať a potrestať krajinu. V podstate bez SWIFT-u by banky a ich zákazníci mali oveľa ťažšie, ak je to vôbec možné, fungovať v globálnom meradle.

Spoločnosť Asia Markets však dnes oznámila, že už existuje alternatíva, na ktorú sa Rusko môže obrátiť a tou je CIPS. CIPS je skratka pre cezhraničný medzibankový platobný systém a ide o čínske medzinárodné platobné riešenie, ktoré bolo prvýkrát spustené už v roku 2015. Správa uvádza, že už 23 ruských bánk sa pripojilo k CIPS. Napriek tomu Čína nie je vo svojich krokoch počas rusko-ukrajinského konfliktu veľmi rozhodná. Na jednej strane sa krajina prezentovala, ako ochranca suverénnej nezávislosti, no na druhej strane sa zdráha odsúdiť kroky Ruska.

Čo to však bude znamenať pre kryptomeny? Odhliadnuc od cenových debát a špekulácií, ak by sa Rusko rozhodlo obrátiť na krypto, ako alternatívnu platobnú sieť, znamenalo by to obrovský tlak na regulačné orgány vo všetkých západných krajinách. V mnohých vyspelých krajinách sú už spustené legislatívne rámce, pod vplyvom ktorých sú kryptomeny pod „veľkým dohľadom“. Minulý rok je toho názorným príkladom, keď sa takmer všetky hlavné kryptoburzy ponáhľali overiť objem obchodovania s cieľom vyhnúť sa tvrdým sankciám a trestom. Postoj Západu k súčasnému konfliktu na Ukrajine je celkom jasný a robí všetko pre to, aby odrezal ruské finančné zdroje od zvyšku rozvinutého sveta a zaviedol osobitné sankcie. V prípade ak by sa Rusko obrátilo na krypto, je veľmi pravdepodobné, že „regulačná klíma“ sa voči kryptomenám zhorší a bude tvrdšia.

Vo finále ani to však nemusí byť nevyhnutne zlá správa, keďže mnohé spoločnosti a zástupcovia kryptomien už dlhšiu dobu presadzujú jasné pravidlá, a to môže pomôcť krypto priemyslu zvýšiť akceleráciu. Aký však bude reálny výsledok ukáže až samotný trh, ale v každom prípade nás aktuálne čaká obdobie neistoty a zvýšenej volatility.