Rusko-ukrajinská kríza a s ňou spojený extrémny strach vyvolal pád kryptomien

Rusko-ukrajinská kríza a s ňou spojený extrémny strach vyvolal pád kryptomien o takmer 400 miliárd USD, keďže najväčšie kryptomeny podľa trhovej kapitalizácie, ako Bitcoin, Ethereum, Cardano, BNB, Solana, začali prudšie klesať.

Cena Bitcoinu včera v noci klesla na 36.370 dolárov za jeden Bitcoin, pričom sa následne cena mierne odrazila smerom nahor. Je to však pokles o takmer 20% voči cene z pred týždňa. Ethereum a ďalších top desať kryptomien klesli ešte výraznejšie, pričom napríklad Cardano  kleslo až o 15% za posledných 24 hodín. Pod vplyvom možného vojenského konfliktu a zhoršujúcich sa vzťahov medzi USA a Ruskom  zaznamenali významný cenový pokles okrem kryptomien aj akciové trhy.

Ostro sledovaný analytický indikátor „Crypto Fear and Greed Index“ tak svojim ukazovateľom sentimentu spadol opäť do oblasti extrémneho strachu. Za posledných pár rokov si Bitcoin a v menšej miere aj niektoré ďalšie veľké kryptomeny vybudovali reputáciu, ako poistky proti tradičným výkyvom trhu, no od konca minulého roka kryptotrh silno koreluje s akciovými trhmi.

Napriek tomu podľa spotrebiteľského prieskumu USA, ktorý vykonala Deutsche Bank, prevláda naďalej u mnohých „býčí“, rastový trend pri pohľade na kryptomeny a prieskum naďalej predpokladá vzostupnú krivku v oblasti kryptomien. Kritický prieskum naznačuje, že obchodníci a ani investori sa pravdepodobne nerozlúčia so svojimi kryptomenami ani v prípade medvedieho trhu.

Marion Laboure, riaditeľka pre makrostratégiu v Deutsche Bank, povedala: „Je zaujímavé vidieť, že pri pohľade na kryptomeny naďalej pretrváva býčia tendencia. Dokonca aj počas extrémne medvedej nálady na kryptotrhu, kedy by ceny mohli klesnúť až o 80 %, tak len 35% investorov uviedlo, že by znížili svoju investičnú pozíciu v oblasti kryptomien, alebo by z kryptotrhu odišli. Naopak, až takmer 70 % opýtaných uviedlo, že napriek aktuálnemu dianiu na trhu plánujú počas najbližších šiestich mesiacov svoju kryptoaktivitu zvýšiť. Podľa Marion Laboure, sa napriek volatilite môže Bitcoin stať „digitálnym zlatom 21. storočia“ a ako potvrdil aj jej zamestnávateľ Deutsche Bank, tak Bitcoin (BTC) je už „príliš dôležitý na to, aby ho bolo možné ignorovať“.

Uvedený názor podporuje aj ďalší rozvoj Bitcoinovej platobnej siete Lightning Network. Napriek tomu, že Bitcoin zažíva masívnu cenovú korekciu, tak množstvo aktív uzamknutých v Lightning Network (LN) naďalej rastie, pričom uvedený fakt úplne ignoruje vplyv negatívneho pohybu cien.

Podľa údajov analytickej platformy DeFi Pulse sa počet uzamknutých Bitcoinov v platobnej sieti Lightning Network k 22. februáru 2022 strojnásobil z pôvodných 1089 BTC, ktoré boli v sieti uzamknuté pred rokom, na súčasných 3479 BTC, čo je nové historické maximum.

V prepočte k aktuálnej cene Bitcoinu, ktorá je 37.600 dolárov, je hodnota uzamknutých Bitcoinov v platobnej sieti LN takmer 1,3 miliardy USD. Hlavnou hnacou silou rastu je schopnosť technológie uľahčiť rýchle, efektívne a lacné transakcie v Bitcoinovej sieti.

Množstvo BTC uzamknutých v platobnej sieti Lightning Network poukazuje na pokračujúcu adopciu technológie napriek aktuálnemu cenovému poklesu Bitcoinu. Keďže LN zvyšuje svoju kapacitu, tak je veľmi pravdepodobné, že uvedená skutočnosť znamená prudký nárast prípadov každodenného používania Bitcoinov, ako platobného a investičného prostriedku.