Rusko sa pripravuje na legalizáciu Bitcoinu

Držitelia bitcoinov v Rusku majú dôvod na úsmev, keďže držba kryptomien v krajine by mohla byť čoskoro legalizovaná. Podľa oznámenia z 8. februára ruská vláda a centrálna banka spoločne pripravujú návrh legislatívy, ktorá bude definovať krypto ako menu.

Ruská centrálna banka po predchádzajúcom návrhu zákazu kryptomien dosiahla konsenzus s ministerstvom financií a ruskou vládou v otázke regulácie kryptomien. Obe inštitúcie plánujú legalizovať krypto a prijať jasné pravidlá krypto odvetvia tak, aby podporili rast tohto sektora a zároveň chránili investorov prostredníctvom návrhu zákona, ktorý by mal byť dokončený do 18. februára.

Podľa navrhovaných usmernení budú transakcie s kryptomenami povolené len prostredníctvom bankových systémov, alebo licencovaných spoločností. Inými slovami, banky budú môcť pôsobiť ako sprostredkovatelia medzi používateľmi a kryptoburzami. Banky nato budú používať transparentný blockchainový transakčný nástroj vytvorený spoločnosťou Rosfinmonitoring na kontrolu transakcií, aby sa zabránilo nezákonným aktivitám.

Od používateľov sa bude vyžadovať, aby hlásili krypto transakcie v sume viac ako 600.000 rubľov (približne 8.000 USD) Federálnej daňovej službe, inak budú riskovať, že budú trestne stíhaní. Okrem toho budú hroziť vysoké pokuty v prípade nelegálnej akceptácie kryptomien, ako spôsobu platby. V oznámení sa uvádza, že implementácia konceptu zabezpečí vytvorenie potrebného regulačného rámca, ktorý vyvedie odvetvie digitálnych mien z tieňa a vytvorí možnosť legálnych obchodných aktivít.

Táto správa prichádza po mesiacoch neistoty ohľadom skutočného postoja Ruska voči kryptomenám.

Aktuálne je však ešte ťažké predpovedať, ako navrhovaný zákon ovplyvní investorov a podniky pôsobiace v Rusku. Tento krok však signalizuje zmierňujúci sa postoj krajiny ku kryptomenám. Okrem toho, že Rusko patrí medzi top destinácie, kde sa ťažia bitcoiny, tak by sa Rusko mohlo v budúcnosti ukázať, aj ako atraktívna destinácia pre startupy, talenty a projekty v sektore kryptomien.