Ruská banka Sber integruje kryptopeňaženku Metamask

Najväčšia ruská banka Sber, predtým známa ako Sberbank, pokračuje vo vývoji svojej blockchainovej platformy a integráciou blockchainu Ethereum.

30. novembra banka Sber oficiálne oznámila novinky ohľadom svojej vlastnej blockchainovej platformy, vrátane kompatibility s inteligentnými zmluvami (angl. smart contracts) a aplikáciami siete Ethereum. Táto skutočnosť by vývojárom umožnila presúvať inteligentné zmluvy a celé projekty medzi blockchainovými sieťami Sber a verejnými blockchainovými sieťami. Medzi novinky Sber patrí integrácia hlavnej softvérovej kryptomenovej peňaženky MetaMask, ktorá sa používa na interakciu s blockchainom Ethereum. V oznámení sa uvádza, že integrácia umožňuje používateľom vykonávať operácie s tokenmi a inteligentnými zmluvami umiestnenými na blockchainovej platforme Sber.

Vedúci Sber Blockchain Lab, Alexander Nam, povedal: „Sber Blockchain Lab úzko spolupracuje s externými vývojármi a partnerskými spoločnosťami a som rád, že naša komunita bude môcť spúšťať aplikácie DeFi na infraštruktúre Sber. Novo integrované funkcie pomôžu spoločnosti Sber zjednotiť vývojárov, korporácie a finančné inštitúcie tak, aby preskúmali praktické obchodné aplikácie blockchainu, Web3 a decentralizovaného financovania.“

Banka Sber v posledných rokoch aktívne vyvíja blockchainové produkty a začiatkom roka 2021 požiadala Ruskú centrálnu banku o spustenie blockchainovej platformy pre svoj stablecoin „Sbercoin“. Po získaní súhlasu centrálnej banky na jar 2022 banka Sber konečne v júni oznámila svoj prvý obchod s digitálnou menou. Majoritným akcionárom Sberu je však Ruská vláda, ktorá vlastní 51 % akcií. Oznámenie prišlo krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin na jednej strane vyzval na otvorenú sieť na báze blockchainu a kritizoval monopol globálnych finančných platobných systémov, na druhej strane však Putinova vláda nepovoľuje svojim občanom používať kryptomeny ako prostriedok platby.