Rozmýšľate nad investovaním do kryptomien a nie ste „trejder"?

Uvažujete o investovaní do kryptomien a nie ste „trejder"? Pokúsme sa teda pozrieť na pár vhodných spôsobov investovania. Uvedené však nie je investičnou radou, ale skôr pohľadom na možné spôsoby. Každý investor si musí zvoliť stratégiu investovania a obchodovania podľa seba a svojich možností. Existuje množstvo rôznych spôsobov, ako investovať svoje aktíva.

Dolar Cost Averaging (DCA - priemerovanie vstupných nákladov)

Mnoho ľudí nemá prístup k obrovským sumám peňazí. V takom prípade je priemerovanie peňažných vstupných nákladov najlepším spôsobom, ako si naplánovať svoje investície. Znamená to pravidelné investovanie napríklad každých pár dní, týždňov, raz mesačne alebo štvrťročne. Myšlienkou tohto spôsobu investovania je znížiť vplyv volatility (cenových výkyvov na trhu). Pri veľkých investíciách môže byť výrazná cenová korekcia často rozhodujúca a nepríjemná. Vnášanie emócií do vašich investícií nie je nikdy dobrým nápadom a ani spôsobom ako narábať s investíciami. Použitím metódy Dolar Cost Averaging môžu investori vyrovnať svoju priemernú vstupnú cenu a stabilne budovať svoje portfólio.

Ide to ruka v ruke s hodlingom (držaním), ďalším spôsobom investovania. Napriek zaplateniu poplatkov to môže v priebehu času pomôcť vytvoriť zdravé portfólio.

Yield Farming (farmárčenie alebo tiež výnosové hospodárenie)

Decentralizované financovanie (DeFi) vytvorilo prostredie pre mnoho rôznych druhov inovatívnych finančných nástrojov a služieb, ktoré sa budujú na blockchaine. Medzi najznámejšie v DeFi sektore patria kryptomenové siete Aave, Compound, Curve, Uniswap a Yearn Finance. Tieto protokoly fungujú mimo pôvodného finančného systému a poskytujú množstvo decentralizovaných aplikácií (dApps), ktoré podporujú finančnú slobodu. Patria sem decentralizované burzy (DEX), pôžičkové protokoly, deriváty a agregácia výnosov. Momentálne jedným z najsilnejších trendov v kryptomenách je výnosové hospodárenie (Yield Farming). Výnosové hospodárenie je tiež známe ako zabezpečenie likvidity, ktoré je procesom  uvádzania kryptomien do činnosti, aby dosiahli výnos (zisk). Toto je jeden zo spôsobov, ako zarobiť pasívny príjem pomocou DeFi. Môže to byť napríklad zabezpečením likvidity a výnosov alebo maximalizáciou ziskov pomocou rôznych protokolov o výpožičkách. Platformy DeFi zvyčajne motivujú účasť odmenami. Napríklad farmár s výnosom (investor) môže uzamknúť svoje kryptomeny na platforme DeFi, ako je napríklad Compound (COMP) a vziať si zaistenú pôžičku. Potom by farmár s výnosom mohol poskytnúť likviditu decentralizovanej burze, napríklad Uniswap, alebo inému úverovému protokolu, ako je Aave. Týmto spôsobom mohol farmár s výnosom zarobiť tokeny COMP a zároveň získavať odmeny za zabezpečenie likvidity z prostriedkov získaných prostredníctvom zloženej pôžičky. Úrokové sadzby pre pôžičky a požičiavanie často kolíšu. Preto je možné tieto úrokové sadzby zúročiť prechodom medzi rôznymi platformami a pridelením zodpovedajúcich finančných prostriedkov.

Hodling (držanie kryptomien)

Hodling je v poslednom období asi najznámejšou investičnou stratégiou pre kryptomenu, teda aspoň historicky. Znamená to držať alebo „hodl“ kryptomenu. Táto metóda sa ukázala ako jedna z najjednoduchších a najefektívnejších stratégií pre nováčikov, ale aj pre ostrieľaných krypto veteránov a investorov. V podstate to znamená, že investujete a držíte svoje aktíva.

Ak ste si istí svojimi investičnými rozhodnutiami, ste ochotní vydržať volatilitu trhov, správne načasujete investíciu a vydržíte svoje stanovené časové obdobie, tak hodl je najlepší spôsob investovania do kryptomeny. Hodling je skvelý spôsob, ako odstrániť emócie z vašich investícií. Najmä pre tých, ktorí nemajú čas na neustále sledovanie každodenných výkyvov cien. Nízky nákup a vysoký predaj sú aj naďalej stratégiou pre mnohých kryptoinvestorov.

Mnoho obchodníkov navyše stále udržiava hodl portfólio. Jednou z bežných stratégií investovania do kryptomeny je obchodovanie s altcoinami ako spôsob, ako rozšíriť portfólio bitcoinov. Najčastejšie krypto portfóliá sú prevažne tvorené bitcoinami a ethereom.

Staking (spôsob uzamknutia kryptomien, aby ste dostali odmenu)

Staking, čiže spôsob uzamknutia kryptomien (úročenie) predstavuje možnosť pasívneho príjmu a to z dôvodu toho, že vlastníte určitú kryptomenu a ste ochotní ju v danej sieti „uzamknúť“. Týmto spôsobom niektoré kryptomeny motivujú držiteľov kryptomien, aby sa prostredníctvom „stakingu“ zúčastňovali na udržiavaní blockchainu danej siete. Čo je podstatné pre staking, je to, že svoje kryptomeny nikam neposielate, nikomu nepožičiavate a ani nedávate možnosť s nimi nakladať, ale neustále ste vlastníkmi daných kryptomien.

Kryptomeny založené na proof-of-stake overujú transakcie v pomere množstva mincí, ktoré držitelia uzamkli alebo v peňaženkách naviazali (delegovali) pre overovanie blockchainu. Ide tak o úplne odlišný mechanizmus overovania od viac známeho proof-of-work mechanizmu, ktorý napríklad používa bitcoin, na základe výpočtového výkonu. U kryptomien s mechanizmom proof-of-stake, je pre tvorbu nových mincí využívaný práve pomer viazaných mincí, pričom odmenu v podobe novej mince získa s najväčšou pravdepodobnosťou ten kto uzamkol väčší počet mincí. U niektorých kryptomien je veľkosť uzamknutých mincí obmedzená a u niektorých je uvedená minimálne množstvo mincí, ktoré je nutné uzamknúť, pre možnosť validácie siete. Z uvedených dôvodov sa držitelia spájajú do tzv. bakerov alebo poolov, aby mali väčšiu šancu na získanie odmeny v podobe nových mincí. Prehľad kryptomien, ktoré umožňujú pasívny príjem v podobe „stakingu“ vrátane aktuálnych ročných výnosov je možné nájsť napr. na www.stakingrewards.com