Roscosmos plánuje využívať blockchain

Ruská vesmírna agentúra Roscosmos si kladie za cieľ bojovať proti porušovaniu práv duševného vlastníctva v kozmickom priemysle pomocou technológie blockchain.

Roscosmos začal testovať riešenie IP ochrany, ktoré je založené na blockchainovej platforme Waves Enterprise, hybridnej blockchainovej platforme vyvinutej rovnomennou miestnou blockchainovou spoločnosťou. Nástroj  IP Guard, ktorý je založený na blockchaine, deteguje porušenia IP patriace spoločnosti Roscosmos a iných priemyselných organizácií.

Pomocou tohto nástroja plánuje Roscosmos udržiavať a overovať databázu dátových objektov, ako aj koordinovať odborníkov, ako sú právnici, patentoví špecialisti a audítori.

Obchodný riaditeľ spoločnosti Waves Enterprise, Igor Kuzmichev uviedol: „Najpozoruhodnejšie vlastnosti blockchainu sú nemennosť údajov a možnosť overenia. Centralizované registre tieto vlastnosti nedokážu poskytnúť. “

Uvedené riešenie má umožniť spoločnosti Roscosmos zisťovať prípadné prípady porušenia práv duševného vlastníctva prostredníctvom inteligentných zmlúv. Ako súčasť programu odmeňovania platformy dostanú účastníci siete „cosmotoken“. Tieto tokeny môžu byť neskôr vymenené za tovar od agentúry, alebo aj od ďalších organizácií vesmírneho priemyslu.

Nový nástroj je aktuálne v beta testovaní, pričom spoločnosť Roscosmos je prvou organizáciou, ktorá službu otestovala. Očakáva sa, že program IP Guard bude úplne spustený v lete 2021.

Waves sa podieľal na mnohých projektoch v Rusku súvisiacich s blockchainom, vrátane hlavných štátom podporovaných iniciatív. V minulom roku spoločnosť poskytla svoje odborné znalosti v oblasti blockchainu pre ruské parlamentné voľby.