Roboty pumpujú objem stablecoinov Solany.

Nekontrolovateľná aktivita botov na DeFi platformách napumpovala objem transakcií v reťazci stablecoinov založených na Solane na viac ako 1 bilión dolárov len za prvé dva mesiace tohto roka.

Podľa údajov z kryptoanalytickej platformy Artemis k 22. februáru dosiahol mesačný obrat stablecoinov Solana 643 miliárd dolárov, čím prekonal januárový objem 531,32 miliardy dolárov. Väčšina transakcií v ekosystéme Solana sa uskutočňuje na jej decentralizovaných burzách (DEX), najmä na DEX burze Phoenix, ktorá upútala pozornosť médií, analytické platformy a mnohých influencerov na sociálnych médiách. Podľa analytickej platformy Hellomoon sú objemy denných prevodov USDC podozrivo vysoké a len 20. februára dosiahli 27,5 miliardy dolárov.

https://www.hellomoon.io/solana-defi/tokens/usd-coin/overview

Aby sme toto číslo dali do reality, tak jedna DEX burza na Solane zaznamenala 20. februára väčší objem USDC ako celý stablecoinový prevod na sieti Ethereum v ten istý deň, ktorý bol vo výške 20,9 miliardy dolárov. Podľa analytickej platformy DefiLlama tiež stojí za zmienku, že Solana má vo svojom ekosystéme stablecoiny v hodnote 2,2 miliardy dolárov v porovnaní so 71,6 miliardami dolárov, ktoré sú na sieti Ethereum.

DEX burza Phoenix zatiaľ na túto otázku, ktorú jej položil Cointelegraph neodpovedala.

Analýza transakcií na Phoenixe odhaľuje, že väčšinu jej obchodov pravdepodobne vykonávajú roboti a nie ľudia. Obchodné roboty automatizujú zložité stratégie, ako je arbitráž, čo je prax nákupu aktív na jednej platforme a ich predaja na inej, aby ste získali profit z cenových rozdielov na trhoch. Záznamy z blockchainu Solana (Solscan https://solscan.io/), odhaľujú, že väčšina nespočetných denných objednávok Phoenixu je spamovaná iba niekoľkými adresami.

Slava Demchuk, spoluzakladateľ blockchainovej spravodajskej platformy AMLBot, pre Cointelegraph povedal: „Neúnavný prúd transakcií, ďaleko za reálnym ľudským tempom, často o seba v tom zhone zakopne...“

Cointelegraph analyzoval aktivitu jednej z adries podozrivých zo spustenia arbitrážneho bota, FreyaXYaCwVy86BdNECd7BXnqEvFUbt3p6d2B5eS5zDv pre lepšie pochopenie objemov transakcií Solana.

Tento arbitrážny bot vytvára vo Phoenixe približne 150 objednávok za minútu, pričom väčšina týchto transakcií zlyhá z rôznych dôvodov, ako je sklz alebo nedostatočný zostatok. Skúmanie jednej z neúspešných transakcií ukazuje, že adresa spúšťa program s názvom „my-arb-program“ pri interakcii s Phoenixom a ďalšími DEX burzami na platforme Solana. Protokol programu zobrazuje postupnosť žiadostí a odpovedí, ktoré sú v súlade s tým, ako obchodné roboty interagujú s blockchainovými sieťami. Často sa spoliehajú na programové rozhrania pre vykonávanie sekvencií operácií založených na určitých spúšťačoch. Postupnosť pokynov zahŕňa viaceré zmeny (angl. swaps) a prevody cez rôzne DEX burzy ako napríklad Orca, Phoenix a Raydium, čo odráža obchodné aktivity arbitrážneho robota, ktorý sa pokúša profitovať z cenových nezrovnalostí naprieč platformami.

Aj keď sú objemy na DEX Phoenix nafúknuté robotmi, tak to nemusí byť nevyhnutne ich účel. Aktivity robotov môžu signalizovať sofistikovaný trh. Keď sa však roboty spustia na platformách s knihami objednávok v reťazci, ako je Phoenix, tak ich neúspešné transakcie môžu tiež zvýšiť objem obchodovania, čím sa vytvorí zavádzajúci obraz o obchodných aktivitách siete. Problém je, že arbitrážne roboty nemusia byť jedinými obchodníkmi na platforme Phoenix a ďalších DEX burzách bežiacich na platforme Solana.

Eugene Chen predstaviteľ spoločnosti Ellipsis Labs stojacej za vznikom Phoenixu, pre DL News povedal, že za obrovskými objemami stoja aj tvorcovia trhu.

Pseudonymný vývojár s označením X19, spoločnosti Syndica, pre Cointelegraph povedal: „Je oveľa jednoduchšie prevádzkovať ziskové roboty na tvorbu trhu na centrálnej knihe limitných objednávok DEX. Motivácie však môžu byť aj iné... Prehnané obchodovanie môže byť spustené napríklad kvôli tomu, aby si zvýšili svoj objem obchodovania v nádeji na prípadné airdropy.“ Tvorcovia trhu zohrávajú dôležitú úlohu na finančných trhoch ako poskytovatelia likvidity. Rovnako ako arbitrážne obchodovanie je táto funkcia zvyčajne delegovaná na automatizáciu ako na tradičných trhoch, tak aj krypto trhoch. 

Cointelegraph tiež rozbalil adresu LUKAzPV8dDbVykTVT14pCGKzFfNcgZgRbAXB8AGdKx3, čo je účet, ktorý podľa všetkého prevádzkuje bota na tvorbu trhu, pričom vytvára na Phoenixe približne 150 objednávok za minútu. Programový denník transakcií danej adresy zobrazuje deväť rôznych sekvenčných pokynov vrátane obchodných akcií: zrušenie príkazov, zadanie limitných príkazov a zadanie viacerých dodatočných príkazov. Automatizovaná postupnosť akcií a štruktúrované zadávanie objednávok naznačuje, že preddefinované stratégie vykonávajú roboty, ktoré sa podobajú skôr tvorcovi trhu než arbitrážnemu botovi. Napríklad zadávanie limitných a post-only pokynov poukazuje na zámery poskytnúť likviditu. Na druhej strane arbitrážne roboty sa snažia profitovať z cenových rozdielov medzi trhmi bez toho, aby museli nevyhnutne poskytovať likviditu.

V tradičných financiách je arbitrážne obchodovanie legálne. Takéto stratégie môžu prispieť k zlepšeniu zdravia a efektívnosti trhov efektívnou úpravou nesprávne ocenených aktív.

Slava Demchuk z AMLBot povedal: „V zákulisí sú roboty poháňané lákadlom zisku a využívajú každý kúsok príležitosti na arbitráž alebo manipuláciu s trhom. Aj keď ich tanec môže pomôcť vyrovnať trhové ceny, tak medzi zdravou arbitrážou a rušivým trhovým hraním je tenká hranica. Je to citlivá téma, ktorá sa dotýka podstaty fair play v digitálnom veku.“

Niektorí účastníci trhu sa domnievajú, že objem transakcií spoločnosti Solana je falošný a manipulatívny, iní však tvrdia, že prevody od tvorcov trhu sú legitímne, aj keď „nezmyselné“. Vznik rozšírenej aktivity botov prichádza v čase oživenia ekosystému Solana, ktorá utrpela najmä v decembri 2022, po bankrote FTX. V tom čase sa token SOL obchodoval pod 10 USD. Momentálne sa Solana (SOL) obchoduje za 101 USD za token, čo je viac ako 10-násobný nárast oproti minimám, na ktoré sa prepadol, keď kryptoburza FTX skolabovala. Solana je podľa trhovej kapitalizácie momentálne na 5. mieste.

Solana často čelí kritike za neschopnosť siete zostať trvale online bez výpadkov. Začiatkom tohto mesiaca mala Solana jedenásty výpadok za posledné dva roky. Sieť Solana mala tiež veľký výpadok po napadnutí siete robotmi v máji 2022. Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich výpadkov, ktoré sužovali blockchain Solana v rokoch 2021-2022, tak nedávny výpadok bol spôsobený chybou v aktualizovanej verzii validačného softvéru Solana. Chyba bola následne po výpadku opravená a momentálne blockchain Solany beží niekoľko týždňov v poriadku. Či sú výpadky pre užívateľov v poriadku, to si musí každý používateľ blockchainových sietí zvážiť sám...

 

Zdroj: Cointelegraph