Republikáni v Snemovni reprezentantov predložili návrh zákona na odvolanie predsedu SEC Garyho Genslera

Republikáni v Snemovni reprezentantov predložili v pondelok návrh zákona, ktorým by bol odvolaný predseda americkej Komisie pre cenné papiere a burzy Gary Gensler a zároveň by sa táto agentúra reštrukturalizovala.

Tom Emmer a Warren Davidson predložili návrh zákona o stabilizácii SEC s cieľom „odvolať predsedu Genslera po jeho dlhom rade zneužívania právomocí, ktoré však boli v súlade s rámcom súčasnej štruktúry SEC". Republikán Davidson vo svojom vyjadrení uviedol: „Kapitálové trhy musia byť chránené pred tyranským predsedom, vrátane toho súčasného, ktorým je Gensler a preto predkladám návrh legislatívy, ktorá napraví pretrvávajúce zneužívanie moci a zabezpečí ochranu trhu na ďalšie roky. Prioritami SEC by malo byť chrániť investorov, a nie aby investori boli „ničení“ rozmarmi jej bezohľadného predsedu“.

Návrh zákona by doplnil päťčlennú komisiu o jedného člena a vytvoril by funkciu výkonného riaditeľa, ktorý by dohliadal na každodennú činnosť agentúry.

Nový návrh zákona by tiež zaviedol podmienku, že žiadna politická strana nebude mať v danom čase viac ako troch komisárov. V súčasnosti sú v komisii traja demokrati a jej predseda Gary Gensler a dvaja republikáni.

Viacerí americkí zákonodarcovia kritizovali prístup SEC k regulácii kryptomien, keďže predseda SEC Gensler opakovane prezentuje, že väčšina kryptomien sú cenné papiere a mala by ich regulovať agentúra SEC, pričom krypto spoločnosti vyzval, aby sa všetky povinne zaregistrovali.

SEC minulý týždeň zažalovala dve najväčšie krypto burzy Binance a Coinbase za viaceré porušenia legislatívy spojené s obvinením týkajúcich sa kryptomien ako neregistrovaných cenných papierov.

Republikánska senátorka Cynthia Lummisová kritizovala žalobu SEC proti Coinbase a označila prístup SEC za „spôsob regulácie, ktorý je škodlivý pre spotrebiteľov“. Lummisová na svojom Twitter účte uviedla: „Skutočná ochrana spotrebiteľov si vyžaduje vytvorenie pevného právneho rámca, ktorý môžu burzy dodržiavať, a nie vytláčať toto nové odvetvie do zahraničia alebo kamsi do tieňa“.

Výbor pre finančné služby Snemovne reprezentantov, ktorého členmi sú aj Emmer a Davidson, sa v utorok stretne na rokovaní a vypočutí zameranom na digitálne aktíva.