Report Messari – vývoj Polkadot za 1Q 2024

Polkadot je blockchainová sieť s konsenzom „Nominated Proof-of-Stake (NPoS)“, ktorá je navrhnutá na podporu rôznych vzájomne prepojených, reťazcov špecifických pre jednotlivé aplikácie prvej vrstvy, známych ako parachainy. Každý reťazec vytvorený v rámci Polkadotu používa paritu s názvom „Technologies' blockchain development framework Substrate“, ktorý umožňuje vývojárom vybrať si špecifické komponenty, ktoré najlepšie vyhovujú ich reťazcu špecifickému pre danú aplikáciu. Polkadot sa vzťahuje na celý ekosystém parachainov, ktoré sa pripájajú k jednej základnej platforme známej ako Relay Chain. Táto základná platforma nerieši funkčnosť jednotlivých aplikácií, ale prostredníctvom validátorov je zodpovedná za zabezpečenie, riadenie a prepojenie jednotlivých parachainov. Parachainy na Polkadote môžu medzi sebou komunikovať prostredníctvom formátu mechanizmu krížového konsenzu (XCM). XCM je formát správ, ktorý štandardizuje správy medzi parachainmi Polkadot, čo umožňuje väčšiu interoperabilitu.

Analytická správa Messari za 1Q 2024 uvádza, že denné aktívne adresy v ekosystéme Polkadot dosiahli historické maximum 514.000, čo predstavuje medzikvartálny nárast o 48% a za šesť mesiacov o 192%. Moonbeam je naďalej vedúcim parachainom a Manta Network zaznamenala najväčší nárast. Správy XCM vzrástli medzikvartálne o 94% a za posledných šesť mesiacov o 314%. Správy a komunikačné kanály XCM za posledný rok zvyšovali prenos každý štvrťrok. Zakladateľ Polkadot, Gavin Wood, sa podelil o ďalší smer rozvoja siete Polkadot a predstavil Join-Accumulate Machine (Jam). Jam spája funkcie z ekosystému Ethereum a Polkadot s cieľom zlepšiť škálovateľnosť a výkon pri zachovaní odolnosti. Referendum správy verejných č.457 sa snaží zabezpečiť diverzifikáciu Polkadot pokladne (angl. Treasury) so stablecoinami USDT a USDC a umožniť návrhy, ktoré budú denominované v stablecoinoch. Cieľom tohto referenda je previesť 3,4 milióna DOT pomocou funkcie HydraDX DCA.

V 4. štvrťroku 2023 sa trhová kapitalizácia DOT medzikvartálne zvýšila o 111% na 8,4 miliardy USD. Po tomto silnom štvrťroku, v Q1 2024, sa obežná trhová kapitalizácia DOT tiež zvýšila a to medzikvartálne o 16% na 12,7 miliardy USD. Token DOT vzrástol o 270% v porovnaní s minimom medvedieho trhu. Štvrťrok tak platforma Polkadot ukončila na 16. mieste podľa trhovej kapitalizácie všetkých kryptomien. Cena tokenu DOT však naďalej zostáva cca 80% pod histrorickým maximom, ktoré bolo 8. novembra 2021.

Polkadot sa môže pochváliť jednou z najväčších vývojárskych základní v kryptopriemysle. Podľa Electric Capital mal Polkadot v decembri 2023 v priemere takmer 2.100 vývojárov, z ktorých 792 bolo klasifikovaných ako na plný úväzok. Polkadot poskytuje komplexnú podporu pre vývojárov prostredníctvom svojho balíka technológií s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý zahŕňa rôzne kategórie, ako sú používateľské rozhranie, nástroje, rozhrania API a jazyky, inteligentné zmluvy, reťazce a palety, nástroje na údržbu siete, konsenzus, vytváranie sietí a mnoho ďalšieho.

Polkadot je v popredí aj podľa Nakamotovho koeficientu, ktorý udáva decentralizáciu siete (v prípade blockchainov Proof-Of-Stake je táto hranica viazaná na kontrolu nad 33% celkového podielu). Polkadot podľa Nakamotovho koeficientu dosiahol počas Q1 2024 úroveň 93, čo je vyššie ako u mnohých iných popredných sietí. Počas 1. štvrťroka 2024 uskutočnil Polkadot osem parachainových aukcií, čím sa ich celkový počet zvýšil na 66. Výsledkom aukcií bol zviazaný 1 milión DOT, čo je najvyššia suma od 2. štvrťroka 2022. Z týchto ôsmich aukcií bolo päť obnovení a to od projektov Darwinia, Bifrost, Unique Network , Litentry a NeuroWeb (predtým Origin Trail). Ďalšie tri sloty boli udelené novým parachainom. Pri pohľade do budúcnosti je komunita Polkadot pripravená ďalej formovať ekosystém Polkadot 2.0. Neustály vývoj technológií ako Agile Coretime, On-Demand Parachains a Elastic Scaling zabezpečí ďalší rast a inovácie. Tieto snahy v kombinácii so strategickými expanziami a podporou komunity signalizujú pre Polkadot sľubný rok.