Report Messari – vývoj Filecoin za 1Q 2024

Filecoin je decentralizovaný protokol na ukladanie údajov. Na rozdiel od iných blockchainov umožňuje blockchain Filecoin na svojom počítači komukoľvek prenajať náhradné úložisko a úložisko si zároveň môže kúpiť ktokoľvek v sieti Filecoin. Vďaka tomu je sieť Filecoin obrovským dátovým trezorom a práve preto ju Dan Ives, výkonný riaditeľ spoločnosti pre výskum akcií Wedbush Securities, považuje za jednu aktuálne z najväčších inovácií v priestore kryptomien. Kľúčové inovácie protokolu umožňujú služby typu compute-over-data a zahŕňajú inteligentné zmluvy (Virtuálny stroj Filecoin – FVM) a škálovanie (Interplanetary Consensus). Spustenie FVM v marci 2023 prinieslo inteligentné zmluvy v štýle Ethereum, ktoré umožňujú nové prípady použitia na Filecoine, vrátane prenájmu tokenov, trvalého ukladania a dátovo náročných výpočtov.

Aby boli údaje v bezpečí, Filecoin používa model kryptoekonomických stimulov na pravidelné overovanie úložiska s tzv. dôkazmi o nulových znalostiach. Cieľom je motivovať poskytovateľov úložísk k účasti na obchodoch, začo ich Filecoin odmeňuje natívnymi tokenmi siete FIL. Filecoin ponúka vývojárom aplikácií výrazne lacnejšie možnosti ukladania dát vo veľmi bezpečnom a jedinečnom formáte, čo je využiteľné a veľmi zaujímavé najmä vzhľadom na množstvo dát, ktoré je potrebné v súčasnosti ukladať.

Analytická správa Messari za 1Q 2024 uvádza, že trh s úložiskami Filecoin v 1Q 2024 vzrástol, keďže aktívne obchody vzrástli o 9% medzikvartálne. Využitie vzrástlo z 18% v 4. štvrťroku 2023 na 23% v 1. štvrťroku 2024, zatiaľ čo skladovacia kapacita medzikvartálne klesla o 14%. Ku koncu 1Q 2024 malo viac ako 2.000 klientov zabudované údaje o Filecoine, z toho 508 integrovaných veľkých súborov údajov (veľkosť viac ako 1000 TiB), čo predstavuje nárast o 9% zo 465 v 4Q 2023.

Rok po spustení virtuálneho stroja Filecoin (FVM) v 1Q 2023 ekosystém decentralizovaných financií (DeFi) naďalej rastie a so spustením Pyth a Uniswap V3 v 1Q 2024 sa vklady zvýšili viac ako 2x medzikvartálne. K 31. marcu 2024 bolo na FVM nasadených viac ako 3.400 jedinečných zmlúv, čo predstavuje medzikvartálny nárast o 26% z 2.700 na konci 4. štvrťroka 2023. Súčasne TVL na FVM prekonala v 1Q 2024 600 miliónov USD, čo je takmer dvojnásobný medzikvartálny nárast, najmä vďaka aktivite v oblasti likvidných vkladov.

Okrem rozširovania svojho FVM ekosystému sa Filecoin zameriava na zvýšenie adopcie v blízkej budúcnosti a na rozvoj partnerstiev DePIN s cieľom využiť nečinné výpočtové výkony v dlhodobom horizonte. V marci 2024 bolo zverejnených viac ako 160 známych projektov, ktoré sú zahrnuté do ekosystému „Filecoin Ecosystem Explorer“. Väčšina projektov, ktoré využívajú Filecoin, ponúka dátové služby:

  • Banyan: Decentralizované úložisko podobné Web2 pre podniky.
  • Lighthouse: Služba trvalého ukladania údajov s cenovým modelom jednorazovej platby.
  • Numbers Protocol: Zachovanie pravosti údajov pre digitálne médiá a generatívnu AI.
  • Seal Storage: Nemenné riešenia na ukladanie údajov.
  • Steeldome: Riešenia ochrany a ukladania údajov.
  • Fluence: Umožňuje vývojárom škálovať ich Web3 projekty.
  • EQTY Lab: Používa kryptografické metódy na overenie modelov AI, pričom využíva decentralizované technológie, ako sú IPFS a Filecoin, na ukotvenie údajov modelu.
  • Tableland: cloudová databáza založená na SQL.
  • Basinv2: Správa a spolupráca údajov, ktorú používa Tableland, sieť WeatherXM a počítačová sieť Bacalhau.
  • Wb3mine: Monetizácia nečinnej výpočtovej kapacity.

Medzi protokoly zamerané na médiá a zábavu patria:

  • Mona: Galéria 3D umenia v metaverze.
  • Huddle01: Decentralizované videokonferencie.
  • OP Games: NFT razba pre hry.
  • FileMarket: Web3 obchod a trhovisko

Niekoľko prípadov použitia má za cieľ využiť infraštruktúru Filecoin na napájanie vysoko špecifických dátových potrieb ako napríklad:

  • Cryptosat: Používa mini-satelity na zabránenie útokom na zabezpečenie bezpečnej overiteľnosti.
  • ZKsig NFT: Kontrola prístupu na trh.
  • DataMarket: Funkcie nákupu dát a pokladne.

Tím Filecoin spolupracuje na ďalšom vývoji napríklad aj s tímom Solana. Tímy pracujú na archivácii histórie blokov Solany na Filecoine. Po dokončení budú údaje Solana prístupnejšie pre poskytovateľov infraštruktúry, prehliadače a indexátorov údajov. Solana bude ťažiť z vyššej redundancie a zvýšenej bezpečnosti. Okrem toho sú teraz na Filecoine dostupné cenové kanály Solana, Pyth. Ďalším príkladom zaujímavej spolupráce je Fluence Network, ktorá oznámila spustenie svojej decentralizovanej výpočtovej platformy založenej na konsenze (IPC) spoločnosti Filecoin. Spustenie IPC umožňuje, aby na Filecoine boli postavené služby ako agregátory, tzv. „hot“ úložiská a výpočtové siete. Zaujímavosťou spolupráce je aj oznámenie Filecoin Foundation (FF), ktorá v januári oznámila, že dokončila demonštráciu, ktorá posielala súbory zo Zeme na obežnú dráhu a späť pomocou implementácie IPFS pre vesmírnu komunikáciu. Táto demonštrácia bola súčasťou spolupráce s leteckou spoločnosťou Lockheed Martin (okrem iného výrobca vojenských stíhačiek). Filecoin Foundation oznámilo aj spoluprácu s „Museum of Crypto Art“, ktorú spustilo v Ríme a jedná sa o digitálny archív, ktorý využíva Filecoin na trvalé uchovávanie snímok ako digitálnych galérií. Filecoin a ich FVM získava postupne na sile a na zaujímavosti a zároveň slúži ako základ pre vývoj speňažiteľných prípadov použitia v oblasti údajov a voľných výpočtových výkonov.