Report Messari - hodnota Cardano (ADA) vzrástla za posledný štvrťrok o 54%

Podľa zverejneného reportu analytickej spoločnosti Messari trhová hodnota spoločnosti ADA vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 54% z 8,6 miliardy USD na 13,2 miliardy USD. Tento nárast posunul Cardano z 9. na 7. miesto medzi najväčšími sieťami podľa trhovej kapitalizácie. Celková uzamknutá hodnota v sieti (TVL – Total Value Locked) sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšila o 172% z 50,8 milióna USD na 138,3 milióna USD. Tento nárast je spôsobený ako zavedenými protokolmi, ako napríklad MinSwap, ale aj novšími protokolmi, ako napríklad Liqwid Finance.

Stablecoiny IUSD spoločnosti Indigo a DJED spoločnosti Djed spôsobili nárast celkovej hodnoty stablecoinov o 261% oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Tieto stablecoiny a ich prijatie sa tiež zaradili medzi katalyzátory celkového nárastu TVL.

Na hlavnej sieti (mainnet) bola otvorená prvá hlava Hydry (Hydra Head), čo je riešenie škálovania na druhej vrstve (Layer-2). Riešenie Hydra bolo prvýkrát použité na mainnete v marci 2023, aj keď v obmedzenej miere. Protokoly ako Milkomeda C1, Wanchain a Midnight pokračujú v práci na zvýšení interoperability a nových prípadoch použitia v širšom ekosystéme Cardano.

 

Cardano je sieť inteligentných zmlúv s konsenzom Proof-of-Stake (PoS), ktorá bola spustená v roku 2017. Mechanizmus PoS spoločnosti Cardano umožňuje delegovanie vkladov (staking) v sieti. Cieľom Cardano je poskytnúť decentralizovaným aplikáciám a systémom budovaným na blockchaine bezpečnosť, škálovateľnosť a udržateľnosť. Okrem komunity vývojárov, prevádzkovateľov uzlov a projektov podporujú Cardano najmä tri subjekty: Input Output Global (IOG), The Cardano Foundation a EMURGO, ktoré úzko spolupracujú na podpore vývoja a prijatia siete, zatiaľ čo samotný ekosystém Cardano smeruje k úplnej decentralizácii riadenia a fungovania.

V porovnaní s inými sieťami inteligentných zmlúv zaujala sieť Cardano jedinečný prístup k vývoju, ktorý je založený na postupnom pláne. Vývoj spoločnosti Cardano je metodický, premyslený, hoci niekedy pomalší, než by si trh želal. Cardan uprednostňuje udržateľnosť a stabilitu pred rýchlosťou.

Napríklad inteligentné zmluvy boli povolené až po hard forku Alonzo v roku 2021, teda viac ako štyri roky po spustení siete. Rozšírený model účtovania nespotrebovaných transakcií (eUTXO) umožňuje natívne prevody tokenov, škálovateľnosť a decentralizáciu. Cardano od svojho vzniku ponúka liquid staking a ekonomické modely na stimuláciu decentralizácie.

Vďaka silnej a oddanej komunite používateľov a vývojárov preukázalo Cardano svoju pretrvávajúcu silu. V minulom roku Cardano začalo tiež konkurovať v oblasti decentralizovaných financií (DeFi) a NFT, pričom sa naďalej sústredilo na svoje hlavné ciele.

Počet nových adries a priemerný počet denných transakcií sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížil o 71,5 %, resp. 10,6%. Priemerný poplatok za transakciu sa zvýšil o 0,01 USD, z 0,11 USD na 0,12 USD. Stále však zostáva nižší ako priemerný transakčný poplatok 0,17 USD v 3. štvrťroku 2022, ktorý mal približne rovnaký počet transakcií. To naznačuje, že transakčné poplatky sa pri rovnakom objeme sieťovej prevádzky znižujú. Cena ADA v prvom štvrťroku vzrástla o 54 %, čím nasledovala všeobecný rastový trend na trhu.

Nominálny výnos zo stakingu na Cardano je vo všeobecnosti 3,3 % pre delegátov ADA, hoci sa môže líšiť podľa staking poolov. Reálny výnos sa počíta ako nominálny výnos mínus inflácia, aby sa zohľadnilo prípadné rozriedenie hodnoty v dôsledku inflácie. Celková ponuka tokenov ADA je obmedzená na 45 miliárd.

 

Zdroj: Messari