Rekordné financovanie blockchainových start-upov v druhom štvrťroku

Podľa údajov analytickej firmy CB Insights získali blockchainové startupy v druhom štvrťroku financovanie v hodnote rekordných 4,38 miliardy dolárov, čo je viac ako 50% voči predchádzajúcemu štvrťroku a takmer deväťnásobný nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Nový rekord dosiahlo aj financovanie fintechových spoločností ako celku, pričom do tohto odvetvia prúdili investície vo výške 30,8 miliardy dolárov. Blockchain je základnou technológiou väčšiny kryptomien a jedná sa v podstate o nemennú digitálnu knihu transakcií virtuálnej meny, ktorá je distribuovaná do globálnej siete počítačov.

Najväčšie kolo financovania blockchainovej spoločnosti v druhom štvrťroku predstavovala investícia vo výške 440 miliónov dolárov do platobnej a digitálnej menovej spoločnosti Circle.

Spoločnosť Ledger, ktorá vyvíja hardvérové ​​peňaženky pre ľudí na uchovávanie svojich digitálnych mien, pritiahla druhú najväčšiu investíciu v tomto štvrťroku, keď získala investíciu vo výške 380 miliónov dolárov. Generálny riaditeľ Ledgeru, Pascal Gauthier, pre CNBC uviedol, že kryptotrh dozrieva a postupne sa takto do neho zapájajú aj hlavní inštitucionálni hráči.

U rizikových investorov to aktuálne vypadá tak, že ich poklesy cien kryptomien nezaujímajú, keďže hodnota Bitcoinu sa napríklad znížila cenovým prepadom z ceny 65.000 dolárov od apríla 2021 o viac ako polovicu. Bitcoin sa postupne z prepadu zotavil a aktuálne sa obchoduje na úrovni 46.000 dolárov.

Podľa Chrisa Bendtsena, senior analytika spoločnosti CB Insights, je rekordný rok financovania blockchainu poháňaný rastúcim spotrebným a inštitucionálnym dopytom po kryptomenách, a to aj napriek krátkodobej nestálosti cien, pretože firmy vidia potenciál v budúcnosti blockchainu a kryptomien ako hlavnej triedy aktív.

Minulý mesiac spustila spoločnosť Andreessen Horowitz fond zameraný na kryptomeny v hodnote 2,2 miliardy dolárov. Táto súkromná americká spoločnosť zameraná na rizikový kapitál zo Silicon Valley vo svojom blogu uviedla, že je presvedčená, že ďalšia vlna inovácií v oblasti výpočtovej techniky bude poháňaná práve kryptomenami.

Nový rekord dosiahlo aj financovanie fintech spoločností ako celku. Podľa CB Insights začínajúce podniky v oblasti fintech v druhom štvrťroku získali investície vo výške viac než 30,8 miliardy dolárov, čo je o 30% viac ako v predchádzajúcom štvrťroku, a takmer trojnásobok sumy, ktorú získali fintech spoločnosti v druhom štvrťroku 2020.

Európsky fintech sektor získal v tomto smere značnú trakciu, pričom až 50% najlepších investícií s rizikovým kapitálom v tomto štvrťroku smerovalo práve k európskym firmám. Tento trend bol posilnený záujmom zahraničných investorov o rýchlo rastúci technologický priemysel na starom kontinente. Napríklad nemecká aplikácia na obchodovanie s akciami Trade Republic získala investíciu 900 miliónov dolárov od spoločností Sequoia Capital a Peter Thiel’s Founders Fund. Spoločnosť Mollie, holandský súper platobných spoločností Square, Stripe a Adyen, získala investíciu vo výške 800 miliónov dolárov.

Podľa vyjadrenia generálnej riaditeľky britského fintechového start-upu OpenPayd, je však súčasný trend v oblasti súkromného financovania pre fintech priemysel z pohľadu dlhodobej udržateľnosti škodlivý, pretože priemerná veľkosť fintech obchodov v druhom štvrťroku vzrástla o 28%.

Stefano Vaccino, riaditeľ londýnskej spoločnosti Yapily, s tým nesúhlasí a súčasný trend nevidí ako bublinu. Yapily je jednou z mnohých spoločností vyvíjajúcich technológie na podporu nového trendu vo financiách nazývaného ako otvorené bankovníctvo, ktorého cieľom je sprístupniť údaje bánk a iniciovanie platieb fintech spoločnostiam a ďalším tretím stranám. Andreas Weiskam, partner investora Yapily Sapphire Ventures, uviedol, že v posledných 12 až 18 mesiacoch bolo zaznamenané zrýchlenie finančných služieb, čo je „odraz veľkej príležitosti“ v digitálnom financovaní.

Otvorené bankovníctvo v poslednej dobe naberá na obrátkach, pričom Visa nedávno súhlasila s kúpou spoločnosti Tink za 2,1 miliardy dolárov po tom, čo kvôli regulačnému tlaku nezískala podobnú firmu v USA. Tink je švédska otvorená banková platforma, ktorá umožňuje pripojiť sa k viac ako 3.400 európskym bankám a inštitúciám a získať tak obohatené a kategorizované finančné údaje. 

Rastúci počet fintechov prvýkrát využíva verejné trhy, pričom v druhom štvrťroku zverejnilo 19 firiem plány IPO (Initial Public Offering), čo je prvá verejná ponuka akcií ešte pred začiatkom ich oficiálneho obchodovania. IPO sú z pohľadu investorov často zaujímavé, kvôli tomu, že hodnota IPO je v čase ich prvotného zverejnenia často podhodnotená a tak investori realizujú svoje zisky už počas prvého dňa oficiálneho obchodovania.

Aktuálne rekordné financovanie poukazuje na to, že investori hľadajú alternatívne spôsoby, ako sa dostať do kontaktu s krypto priemyslom, a to získaním podielov v súkromných podnikoch a start-upoch, ktoré vyvíjajú technológie pre digitálne meny a distribuované siete.