Regulácia krypto sféry v USA pravdepodobne nenaruší jej pokrok

Podľa aktuálnej správy spoločnosti Bloomberg poslali americkí kongresmani Glenn „GT“ Thompson a Patrick McHenry list Americkej komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) a Americkej komisii pre termínované obchody s komoditami (CFTC), v ktorom žiadajú vytvorenie spoločnej pracovnej skupiny, ktorá by viedla aktívny, konštruktívny dialóg s „hráčmi“ pôsobiacimi v odvetví kryptotrhu a kryptomien tak, aby ho neudusili prísnymi reguláciami. List je adresovaný predsedovi SEC, Garymu Genslerovi a úradujúcemu predsedovi CFTC, Rostinovi Behnamovi, ktorý bol voľbou prezidenta Bidena.

V liste Thompson a McHenry uviedli, že USA sú v súčasnosti v kľúčovom bode, pokiaľ ide o budúcnosť miestneho ekosystému digitálnych aktív a formovania regulačných politík. Kongresmani v liste uviedli, že nedávne vyhlásenia predsedu SEC, Garyho Genslera a senátora Warrena ohľadom inovácií a budúcnosti krypto priemyslu pôsobia tak, že vytláčajú inovácie a nové vznikajúce pracovné miesta spojené s krypto priemyslom mimo USA. Začiatkom marca 2021 bol v Kongrese USA schválený zákon H.R. 1602, ktorý hovorí o odstránení prekážok inováciám a preto autori listu navrhli, aby sa začal konštruktívny a aktívny dialóg s hráčmi kryptotrhu a regulačnými orgánmi. Okrem účastníkov krypto trhu by skupina zahŕňala aj organizácie, ktoré chránia záujmy investorov, regulátorov, akademické výskumné organizácie a všetky zainteresované strany. Cieľom by malo byť spoločne zaistiť, čo najlepšie predpisy pre inovatívny priemysel blockchainu a kryptomien tak, aby tento priemysel mohol začať poriadne v USA prosperovať a aby nebol z krajiny vytlačený drakonickými zákonmi.

Popredný investičný stratég agentúry Bloomberg, Mike McGlone, sa zároveň na Twitteri podelil o svoje myšlienky o súčasnom stave zlata, USD a Bitcoinu.

Stalo sa to na 50-te výročie zrušenia Bretton Woodskej zmluvy. Odchodom od Breton Woodskej zmluvy americký prezident Richard Nixon zrušil krytie amerického dolára zlatom a odišiel od zlatého štandardu. Bretton Woodská zmluva platila od roku 1944, kedy bola odsúhlasená na konferencii OSN.

Breton Woodská zmluva sa opierala sa o pevné menové kurzy. Parity jednotlivých účastníckych mien sa vyjadrovali zároveň v zlate a americkom doláre. Menové kurzy sa mohli meniť len po konzultáciách a súhlase Medzinárodného menového fondu (MMF) a členské krajiny sa zaviazali udržiavať parity svojich mien v rozmedzí stanovenom MMF. Americká vláda sa Breton Woodskou zmluvou zaviazala, že zahraničným centrálnym bankám bude vymieňať doláre za zlato, a to na základe zlatej parity dolára 1 trójska unca zlata = 35 dolárov.

Podľa McGloneho súčasná a budúca krypto regulácia v USA pravdepodobne nedokáže zabrániť rozsiahlemu šíreniu, adopcii a používaniu kryptomien, a to je podľa neho kľúčový výstup z konferencie Realignment, ktorá sa konala 15. augusta a bola venovaná práve výročiu zrušenia Bretton Woodskej zmluvy. Podľa neho je scenár 100.000 dolárov za Bitcoin v roku 2021 stále v hre, a to aj napriek korekcii, ktorá cenu Bitcoinu zrazila v máji o 50% vďaka negatívnym tweetom Elona Muska o environmentálnych problémoch a zásahom čínskej vlády voči krypto ťažiarom.

Expert Bloomberg počíta s tým, že Bitcoin pravdepodobne začne s býčím cenovým rastom v druhej polovici roku 2021. Aktuálna cena Bitcoinu je 46.000 dolárov a trhová kapitalizácia kryptomien je na úrovni 2 biliónov dolárov.