Rast ekosystému Cardano v uplynulom štvrťroku 2023

Nedávno zverejnená správa analytickej spoločnosti Messari uvádza, že sieť Cardano urobila v uplynulom štvrťroku pozoruhodný rast v rôznych metrikách a to najmä v oblasti adopcie stablecoinov, kde zaznamenala výrazný pokrok a rovnako tak aj v oblasti DeFi blockchainov, kde zaznamenalo Cardano výrazný posun smerom nahor.

Len za posledné merané obdobie zaznamenala sieť Cardano nárast používania stablecoinov o 16%, čo prispelo k neuveriteľnému 461% nárastu od začiatku roka. Toto pôsobivé oživenie stablecoinov v sieti Cardano možno pripísať kľúčovým hráčom, ako sú iUSD a DJED, z ktorých oba stablecoiny zaznamenali počas sledovaného obdobia výrazný nárast adopcie používateľmi. Tieto stablecoiny, ktoré boli predstavené v novembri 2022 a februári 2023, sa postupne stali kľúčovými najmä z pohľadu zvyšovania podielu na trhu Cardano z úrovne mierne nad 50 miliónov USD na viac ako 200 miliónov USD ku koncu tretieho štvrťroka.

Správa Messari okrem iného zdôrazňuje významný podiel blockchainového mostu Wanchain, ktorý významnou mierou prispel k nárastu hodnoty stablecoinov v sieti Cardano. Wanchain uľahčil užívateľský prístup k mainstreamovým stablecoinom, ako sú Tether (USDT) a Circle USD (USDC), a rovnako tak aj k „zabaleným bitcoinom“ (Wrapped Bitcoin (WBTC)), čo umožnilo používateľom zlepšiť využívanie DeFi služieb v sieti Cardano.

Ekosystém DeFi siete Cardano zaznamenal počas tretieho štvrťroka pozoruhodnú stabilitu celkovej uzamknutej hodnoty (TVL), pričom TVL len okrajovo kolísala od 150,7 milióna USD do 150,6 milióna USD. Táto konzistentnosť však stačila na to, aby Cardano postúpilo v rebríčku DeFi podľa TVL na 15. miesto, čo je podstatný skok z predchádzajúcej 34. pozície zo začiatku tohto roka. Medziročný rast TVL siete vzrástol o 198 %, čo prispelo k jej výraznému nárastu v hodnotení.

Zverejnené údaje spoločnosti Messari navyše poukazujú na mierny nárast objemu obchodovania NFT v sieti Cardano. Počas 3. štvrťroka sa obchodná aktivita na NFT trhu v sieti Cardano zvýšila o 10 %, z 0,5 milióna USD na 0,6 milióna USD.

Súčasne došlo k výraznému nárastu počtu projektov vo vývoji na platforme Cardano, pričom mnohé z nich dostávajú finančnú podporu prostredníctvom iniciatívy Project Catalyst Fund10 ekosystému Cardano. Project Catalyst poskytol financovanie celkovo 192 projektom v celkovej výške 50 miliónov ADA (ekvivalent približne 14,5 milióna USD). Táto kapitálová injekcia výrazne posilnila oblasť DeFi ekosystému Cardano, čím si Cardano upevnilo pozíciu jedného z najväčších hráčov v tejto oblasti. Cardano sa momentálne nachádza na 9. mieste podľa trhovej kapitalizácie podľa analytickej platformy Coingecko a cena natívneho tokenu Cardano (ADA) sa pohybuje okolo cenovej úrovne 0,325 USD.