Rast ceny bitcoinu spôsobil likvidácie „short pozícií“ obchodníkov vo výške 160 miliónov USD

Uprostred silného dopytu a optimizmu ohľadom schválenia spotových ETF a zníženia úrokových sadzieb v USA vzrástla cena bitcoinu (BTC) na úroveň 44.000 USD, čo spôsobilo stratu vo výške 160 miliónov USD obchodníkom, ktorí mali otvorené „short pozície“ a teda vsádzali na pokles ceny BTC.  

K likvidácii „short pozícií“ dochádza vtedy, keď obchodník nemá dostatok finančných prostriedkov na udržanie obchodnej pozície, čo spôsobí, že burza automaticky uzavrie pozíciu obchodníka. Tieto likvidácie často naznačujú kľúčové body obratu cien jednotlivých aktív. Tieto nedávne likvidácie väčšinou ovplyvnili obchodníkov na burzách ako Binance, OKX a Huobi.

Očakávanie schválenia spotového ETF, očakávanie zníženia sadzieb v USA a rastúca adopcia bitcoinovými lídrami vo veľkých ekonomikách sú hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi nedávny rast ceny bitcoinu. Nedávno bola zverejnená správa, že na burze bola otvorená významná pozícia BTC futures v hodnote 200 miliónov dolárov, čo ukazuje vysoký dopyt po bitcoinoch. Analytici teraz očakávajú, že cena bitcoinu potenciálne dosiahne 48.000 USD, pričom Julius de Kempenaer z StockCharts predpovedá cenu 48.000 USD ako ďalšiu úroveň rezistencie a 38.000 USD ako najbližšiu úroveň podpory. Aktuálne sa cena BTC podľa CoinMarketCap pohybuje okolo cenovej hladiny 44.400 USD a úrovňou trhovej kapitalizácie sa dostal bitcoin opäť do prvej desiatky všetkých aktív, keď predbehol v rebríčku napríklad konglomerát Berkshire Hathaway Warrena Buffeta alebo Meta PLatforms (Facebook) Marka Zuckerberga.