Putin a kryptomeny, cena BTC nad 61.000 dolárov

Aktuálne sa cena Bitcoinu pohybuje nad úrovňou 61.000 USD. Kľúčové z pohľadu rastúcej tendencie bude dôležité udržať týždňovú uzatváraciu cenu BTC nad 60.000 dolárov, čím by obchodné býky pravdepodobne definitívne potlačili odpor obchodných medveďov. Bitcoinu sa tým otvorí cesta k novým, cenovým, historickým maximám.

Údaje od spoločností Cointelegraph Markets Pro a TradingView ukazujú, že cena BTC voči USD sa počas celého víkendu v zásade drží nad hranicou 60.000 dolárov. Prekročením svojho ATH (najvyššej historickej cenovej úrovne), by sa cena BTC dostala do doposiaľ „nezmapovaného“ cenového priestoru a je otázkou, či sa zastaví až na 100.000 dolárov, alebo skôr.  Bitcoin vždy dokáže prekvapiť, keď to všetci najmenej čakajú.

Pondelok bude dôležitým dňom pre Bitcoin, nakoľko SEC (Americká komisia pre cenné papiere) sa má vyjadriť k schváleniu bitcoinových ETF v USA. Keďže sa cena BTC začala šplhať už v čase, keď bolo možné tieto správy považovať za klebety, tak je otázne, že ako na schválenie zareaguje cena BTC. Mnohí analytici predpokladajú, že môže dôjsť k poklesu ceny podľa pravidla „kupuj fámu, predaj správu“. Cena BTC totiž stúpa už vyše týždňa, keďže fámy o dlho očakávanom schválení bitcoinových ETF sa objavujú už niekoľko týždňov.  V prípade schválenia to môže znamenať prísun veľkého podielu inštitucionálneho kapitálu do krypto sféry. Pochybnosti sa však točia okolo regulátorov, ktorí podľa Cointelegraph stále môžu bitcoinové ETF zastaviť. Podľa neoficiálnych informácií však SEC schválila prvé bitcoinové ETF. Toto ETF mala dostať spoločnosť ProShares, ktoré požiadala o povolenie „Bitcoin futures ETF“, ktoré je viazané na obchodovanie bitcoinových derivátov na derivátovej burze CME (Chicago Mercantile Exchange). Americká komisia pre cenné papiere však túto správu zatiaľ nepotvrdila.

Rastu ceny Bitcoinu počas týždňa mohli pomôcť aj správy od Ruského prezidenta V. Putina, ktorý sa v programe „Russian Energy Week“ pre americkú televíziu CNBC vyjadril aj na tému kryptomien. Putin vo vystúpení povedal, že kryptomeny majú právo existovať, ako aj všetko ostatné.

Na otázku novinárky CNBC, Hadley Gamble, či kryptomeny môžu nahradiť dolár a ako vníma kryptomeny sa vyjadril, že kryptomeny majú určite svoju hodnotu. Podľa Putina môžu kryptomeny existovať, ako platobný prostriedok, ale myslí si, že zatiaľ je príliš skoro hovoriť o ich úplnom používaní a o výmene dolára za kryptomeny. Kryptomeny sú podľa neho zatiaľ veľmi volatilné nato, aby sa stali platidlom. Na prevod finančných prostriedkov si kryptomeny vie predstaviť okamžite, ale ako prostriedok obchodovania, najmä z energetickými zdrojmi a ropou ešte nie. Putin sa zároveň vyjadril, že Spojené štáty robia veľkú chybu, že dolár používajú ako sankčný nástroj. Bohužiaľ Rusko je tak nútené a nemá inú možnosť, než prejsť na transakcie v iných menách. Na otázku, či Rusko zvažuje Bitcoin, ako náhradu za americký dolár odpovedal, že je ešte veľmi skoro sa domnievať, že Rusko nahradí dolár Bitcoinom. Ruskí zákonodarcovia však chápu, že dolár nie je ďalej životaschopný, ako svetová rezervná mena v dlhodobom horizonte a dôveryhodné kryptomeny, najmä Bitcoin, môžu potenciálne predstavovať neutrálnu alternatívu, ktorá bude akceptovaná.