Protokol Maker nakúpi americké štátne dlhopisy

Maker, protokol založený na Ethereu, ktorý podporuje stablecoin DAI, sa púšťa hlbšie do centralizovaného financovania nákupom amerických štátnych dlhopisov, aby nakoniec nakúpil Ethereum (ETH). V júni MakerDAO odhlasovalo investíciu vo výške 500 miliónov dolárov do amerických krátkodobých dlhopisov a IG Corp Bond. DAO (Decentralizovaná autonómna organizácia) teraz hlasovala za naštartovanie nákupov s pridelením 1 milióna DAI (stablecoin viazaný 1:1 k USD).

Ak bude pilotná transakcia úspešná, tak podľa spoločnosti Maker sa dlhový strop zvýši z 1 milióna DAI na 250 miliónov DAI. Podľa oficiálnej informácie z júna sa spoločnosť Maker domnieva, že americké dlhopisy aktuálne poskytujú dostatočne pevné výnosy, a to napriek obavám z inflácie.

Maker aktuálne nakupuje štátne dlhopisy a podnikové dlhopisy aj od giganta BlackRock, spoločnosti, ktorá pôsobí v oblasti investícií a riadenia rizík. Okrem BlackRock protokol spolupracuje aj s platformou správy aktív Coinshares a kryptoburzami Coinbase a Gemini.

Minulý mesiac Coinbase ponúkla Makeru 1,5 percenta zisku, ak protokol uloží stablecoin USDC v hodnote 1,6 miliardy USD do Coinbase Institutional. Podobnú ponuku dala Makeru aj kryptoburza Gemini. Kryptoburza uviedla, že zaplatí protokolu Maker 1,25 percenta za akýkoľvek GUSD (stablecoin používaný na burze Geminy). V správe pre komunitu Maker generálny riaditeľ Tyler Winklevoss uviedol, že sadzba bude vypočítaná a vyplatená mesačne, pokiaľ bude priemerný mesačný zostatok v posledný deň každého mesiaca aspoň 100 miliónov GUSD. V súčasnosti chce Maker maximalizovať každú príležitosť na generovanie príjmu. Vzťah medzi Maker a USDC, Gemini, štátnymi dlhopismi je jednoducho zarobiť toľko peňazí, koľko sa bude dať, a potom použiť prostriedky na nákup ETH vo veľkých množstvách. Je to z dôvodu toho, aby protokol mal dostatočné prostriedky na prevádzku pre prípad, že sa stane nejakým cieľom regulácií a ovplyvňovania zo strany štátnych a vládnych úradov.