Protokol Graph vstupuje do ekosystémov Polkadot / Kusama s podporou Moonbeam / Moonriver

Natívna kryptomena „GRT“ protokolu Graph sa používa na všetky kľúčové sieťové operácie a zúčtovanie poplatkov. Graph (GRT) je decentralizovaný protokol infraštruktúry s otvoreným zdrojovým kódom určený na zber, spracovanie a ukladanie údajov blockchainu, ktorý bol pôvodne spustený na blockchaine Ethereum (ETH). Protokol tiež umožňuje analýzu zozbieraných údajov blockchainu a ich ukladanie do takzvaných subgrafov (angl. subgraphs), čo uľahčuje vydopytovanie údajov, ktoré sú nevyhnutné pre vývojárov, ktorí chcú zvýšiť efektivitu svojich decentralizovaných aplikácií (dApps).

Decentralizovaný protokol Graph oznámil integráciu do siete Moonriver, čím umožní vývojárom vytvárať, publikovať a používať subgrafy v prostredí založenom na platforme Kusama. Moonriver je parachain, ktorý je pripojený k sieti Kusama (testnet siete Polkadot) a je zároveň kompatibilný s ekosystémom Ethereum. Podobne, ako je Kusama testnetom pre sieť Polkadot, tak Moonriver je testnetom pre Moonbeam Network, čo je blockchain postavený na sieti Polkadot. Integráciou parachainu Moonriver do siete Kusama a parachainu Moonbeam do siete Polkadot, tak projekt Graph získa integráciu do oboch ekosystémov.  V apríli hostingová služba Graph integrovala svoj protokol do Moonbeam TestNet, čo vývojárom umožnilo vytvárať, publikovať a používať subgrafy v prostredí založenom na Polkadote. Podľa vývojárov je funkcionalita indexovania, ktorú ponúka protokol Graph jednou z najčastejšie požadovaných funkcií.

V očakávaní prvej parachain aukcie siete Polkadot, ktorá je naplánovaná na 11. novembra 2021, bola koncom minulého týždňa otvorená predregistrácia crowdloan blockchainovej spoločnosti Moonbeam. Moonbeam tak v podpore s protokolom Graph získava na väčšej sile.