Problémy kryptomeny Solana? Odomknutie Solany bolo odložené.

Natívny token kryptomeny Solana (SOL) začal 6. novembra klesať, a hoci sa to spočiatku mohlo javiť ako bežný pohyb trhu, tak pokles ceny pokračoval aj ďalšie dni.

9. novembra sa objavilo množstvo správ, že možnosť výberov zo stakingu tokenu SOL bude čoskoro uvoľnený. Napriek tomu klesajúci trend u kryptomeny Solana pokračoval. Odomknutie Solany bolo naplánované na 10. novembra, ale Solana Foundation v nedávnej aktualizácii uviedla, že dátum bol posunutý. Toto posunutie predstavuje časové viazanie asi 5,4% z celkovej ponuky (cca. 28,5 milióna SOL z 250 účtov), ktoré mali byť odomknuté na konci staking Epochy 370. Aktuálny graf cenového pohybu Solany odhaľuje viac než 60% pokles ceny. Solana sa teraz pokúša spamätať z cenového prepadu miernym pár percentným rastom, keďže sa toto aktívum nachádza v prepredajnej zóne, čo je zvyčajne jeden zo signálov nákupu. Klesajúci trend SOL bol zrejmý aj pri pohľade na TVL Solany (angl. Total Value Locked) – čiže celkovú uzamknutú hodnotu v ekosystéme Solana. Podľa analytickej platformy DefiLlama sa aktuálne TVL znížila o viac ako 30% a súčasná hodnota uzamknutá v systéme je na úrovni okolo 427 miliónov dolárov. Toto číslo ukazuje viac ako 50% zníženie súčasnej hodnoty TVL oproti hodnote TVL zo začiatku októbra, keď uzamknutá hodnota v ekosystéme Solana bola viac ako 1 miliarda USD. S poklesom hodnoty tokenu SOL sa samozrejme vynorilo viacero špekulácií, ale najpravdepodobnejšou príčinou je v súčasnej dobe prepieraná platobná neschopnosť krypto burzy FTX. Dlhšiu dobu sa k poklesu a tejto špekulácii nikto z prostredia Solany nevyjadril.

Spoluzakladateľ ekosystému Solana, Anatolij Jakovenko, teraz krátko na Twitteri reagoval, že Solana nevlastní žiadne aktíva FTX. Zároveň povedal, že spoločnosť stojaca za vznikom ekosystému Solana bola zaregistrovaná v Spojených štátoch, čím chcel pravdepodobne naznačiť, že spoločnosť dodržiava potrebné pravidlá, a že má dostatočné hotovostné rezervy na to, aby mohla fungovať ďalších 30 mesiacov.

Spoločnosť Huobi Research uviedla, že krypto burza FTX prostredníctvom jej obchodnej spoločnosti Alameda priamo investovala do niekoľkých spoločností, pričom jednou z nich je aj Solana. Krátke Jakovenkove vyhlásenie sa teda javí ako nedostatočné, pretože toto jeho vyjadrenie vyvolalo viac otázok, ako odpovedí. S veľkou pravdepodobnosťou bol nedávny výpredaj a klesajúci trend tokenu SOL zapríčinený obavami z možného zverejnenia výpisu spoločnosti FTX, o tom, že koľko tokenov kryptomeny Solana (SOL) FTX vlastní.