Pripravuje sa Cardano (ADA) na cenový prielom?

Rast v sieti Cardano, prudký nárast používania služieb DeFi a pozitívny technický výhľad by mohli signalizovať prielom ceny ADA smerom nahor. Momentálne sa cena Cardano (ADA) podľa platformy Coingecko pohybuje okolo cenovej úrovne 0,293 USD.

Cardano dostalo začiatkom júna veľkú ranu, keď ho Komisia pre cenné papiere a burzy Spojených štátov amerických (SEC) označila vo svojich žalobách proti spoločnostiam Binance a Coinbase za cenný papier. Žaloba uvedených spoločností vyvolala v priebehu niekoľkých dní pokles ceny ADA o 42,5% z 0,37 USD na dvojročné minimum 0,21 USD. Token ADA navyše čelil ďalšiemu predajnému tlaku v dôsledku vyradenia z obchodovania na amerických obchodných platformách Robinhood a eToro. Pod rúškom týchto negatívnych tlakov však sieť Cardano po májovej implementácii dlho očakávaného vylepšenia škálovateľnosti Hydra zaznamenala pokrok v náraste aktivity v oblasti decentralizovaných financií (DeFi). Celkové zaplatené poplatky v sieti Cardano sa po upgrade vyšplhali na ročné maximum a v posledných týždňoch aktivita v sieti zaznamenala konzistentný vzostupný trend.

Hydra je riešenie škálovania na druhej vrstve, ktoré je navrhnuté za účelom zvýšenia priepustnosti a škálovateľnosti blockchainu Cardano spracovaním transakcií na sidechaine (teda na bočných reťazcoch). Celková suma tokenov ADA uzamknutá v aplikáciách DeFi v sieti Cardano výrazne vzrástla a podľa údajov DefiLlama dosiahla dvojnásobok svojej poslednej najvyššej hodnoty, ktorú dosiahla počas býčieho trhu v roku 2021. Objemy obchodovania na decentralizovaných burzách v sieti Cardano tiež po upgrade Hydra zaznamenali výrazný nárast.

Spoločnosť Jarvis Labs zároveň uviedla, že Cardano je jedným z najviac decentralizovaných blockchainov prvej vrstvy „L1". Decentralizácia je meraná na základe Nakamotovho koeficientu, ktorý meria minimálny počet subjektov, ktoré spoločne kontrolujú 33,33 % všetkých mincí vložených v sieti. Stupeň decentralizácie môže pôsobiť v prospech Cardana aj v prípade rozhodovania SEC o tom, či je alebo nie je cenným papierom v Spojených štátoch. Pseudonymný analytik Kodi zo spoločnosti Jarvis Labs uviedol: „Cardano nie je mŕtve, ale veľmi živé, kope a je pripravené vrhnúť sa do ďalšieho býčieho behu."

Z technického hľadiska pár ADA/USD po dosiahnutí dna na úrovni približne 0,21 USD v júni vytvoril tzv. vyššie cenové minimá, čo naznačuje, že kupujúci pri poklesoch token ADA nakupujú. Potvrdenie pozitívneho trendu príde, ak sa kupujúcim podarí obrátiť a preraziť úroveň odporu na úrovni 0,30 USD a vytvoriť z tejto hodnoty support.

Rovnako tak pár ADA/BTC vykazuje známky potenciálneho dna, keďže týždenný ukazovateľ indexu relatívnej sily (angl. Relative strength index indicator) klesol do prepredanej oblasti a pár otestoval dlhodobú úroveň podpory a odporu na úrovni 0,00000956 BTC. Aktuálna cena Bitcoinu je na úrovni okolo 30.800 USD. Ak budú kupujúci úspešní, tak to vyzerá tak, že uvedený pár je pripravený na 60% nárast ceny smerom nahor k cenovej hladine 0,00001548 BTC.

Token ADA čelí momentálne tlakom v dôsledku žaloby SEC a vyradenia z obchodovania na obchodných platformách so sídlom v USA, ale napriek tomu je k dispozícii množstvo údajov a informácií, že sieť Cardano stále napreduje. Ak sa bude technická situácia naďalej zlepšovať a bude podporená rastom aktivity v reťazci, tak cena tokenu ADA by v blízkej budúcnosti mohla byť pripravená na zotavenie a postupný cenový nárast.