Pripravte sa: Bitcoin môže čoskoro klesnúť na 31 000 dolárov

Mnohí investori hľadajú možný býčí obrat v cene Bitcoinu (BTC). Podľa analytika Aliho Martinéza historické správanie Bitcoinu v porovnaní so súčasným pohybom cien okolo „realizovaného pomeru ceny k životaschopnosti“ (RPL – price-to-live ratio) signalizuje ďalší pokles pod hranicu 50 000 USD. Svoju projekciu tohto poklesu zverejnil na sociálnej sieti X dňa 7. septembra. Indikátor pomeru RPL sa používa na identifikáciu potenciálneho cenového vrcholu a cenového dna. Metrika zohľadňuje realizovanú cenu a živosť bitcoinu, čo je miera pohybu dlhodobých verzus krátkodobých držiteľov. Výsledok sa používa na generovanie prehľadov o prevládajúcich trhových náladách. V tejto súvislosti Martinéz poznamenal, že historicky, keď Bitcoin klesne pod pomer RPL, následná trajektória často vedie k trvalému poklesu smerom k realizovanej cene a to aj vzhľadom na to, že v súčasnosti na trhu s kryptomenami chýbajú významné správy na spustenie rally. Preto nadchádzajúce dni zostávajú vyhliadky pre cenu BTC kľúčové, pričom najmä rastúca ekonomická neistota permanentne zaťažuje aj Bitcoin.

Podľa údajov je pomer RPL v súčasnosti 51 600 USD, pričom BTC sa obchoduje momentálne nad touto úrovňou. V jeho analýze by investori mali predvídať ďalšie pokles, možno až do zóny 31 500 dolárov, ak Bitcoin vykáže slabosť a klesne pod hranicu 51 600 USD.

Martinéz však upozornil, že po dosiahnutí dna by sa investori mali pripraviť na vyššie maximá a minimá, čo bude znamenať rast ceny BTC smerom nahor. 

Pre investorov, ktorí hľadajú optimizmus, však stojí za zmienku to, že niektorí analytici sa domnievajú, že prebiehajúca korekcia ceny Bitcoinu môže byť bodom obratu, ktorý povedie k začiatku býčej fázy. Konkrétne Alan Santana v príspevku na TradingView dňa 8. septembra poukázal na to, že nadchádzajúci býčí trh by mohol do roku 2025 zdvihnúť hodnotu Bitcoinu až na 100 000 USD.

Pokiaľ ide o časový harmonogram, tak Santana predpokladá, že rast Bitcoinu bude medzi decembrom 2024 a februárom 2025 pomalý, ale aktívum sa bude potenciálne pohybovať nahor. V príspevku uviedol: „Môžeme povedať, že prelomenie odporu a bariér bude chvíľu trvať, ale po marci až apríli 2025 budeme môcť vidieť svetlo s cieľom okolo 100 000 dolárov. Neviem, či to BTC dosiahne hneď v apríli, v máji alebo neskôr, ale chvíľu to potrvá. Stručne povedané, Bitcoin po marci 2025 pravdepodobne dosiahne 100 000 dolárov.“

Ďalší analytik s pseudonymom X Mags vo svojom príspevku uviedol, že technické ukazovatele naznačujú, že Bitcoin by si práve mohol budovať základ na dosiahnutie rekordnej výšky 150 000 dolárov. Podľa neho Bitcoin vytvára na obrátenom grafe masívny technický vzor „hlava a ramená“, čo naznačuje, že Bitcoin by sa mohol pripraviť na zvrátenie súčasného medvedieho trendu.

Záverom teda, ak Bitcoinu podarí dostať nad 58 000 až 60 000 USD, tak bude k predpovedi bližšie X Mags a prípadne Santana, a ak BTC predajný tlak neustojí, tak existuje vysoká pravdepodobnosť, že BTC dosiahne cieľ okolo 30 000 USD, ktorý stanovil Martinéz, čo na druhej strane môže byť vynikajúca príležitosť na nákup BTC.