Prinesie „The Merge“ siete Ethereum nárast ceny ETH

Zlúčenie Etherea je nepochybne najočakávanejšou udalosťou v kryptomenovom priemysle v roku 2022. Očakávanie spustenia je naplánované na september, čo spôsobilo aj značný nárast ceny ETH, ktorá od svojho minima v júni 2022 vzrástla o 90%. Mnohí veria, že tento nárast je do značnej miery spôsobený očakávaným prechodom na konsenzus Proof of Stake. Niektorí špekulujú, že nárast ceny už môže byť zahrnutý v súčasnej cene. Vo svete obchodovania s kryptomenami je cena aktíva ovplyvnená celým radom rôznych vecí. Hlavné aktualizácie protokolu môžu byť nepochybne dôležitým katalyzátorom, či už pozitívnym, alebo negatívnym.  

Aby sme zistili, či môže byť „The Merge“ už v náraste ceny zahrnutý, alebo nie je dôležité pochopiť, aký to môže mať teoretický vplyv na trh. Pre tých, ktorí nevedia, The Merge je výraz používaný na opis prechodu Etherea z konsenzuálneho algoritmu Proof of Work na algoritmus Proof of Stake. Okrem technických dôsledkov a spôsobu riadenia protokolu to má samozrejme aj priamy vplyv na tokenomiku ETH. Udalosti, ktoré nemajú zásadný vplyv na trh, môžu byť zvyčajne už v cene zahrnuté. Patria sem dobre známe udalosti, ktoré sú zverejnené v pláne vývoja projektu. Napríklad, ak sa očakáva, že kryptomenový projekt sa k určitému dátumu spojí so známou spoločnosťou, je úplne možné, že to obchodníci zohľadnia už vo svojich súčasných, aktuálnych obchodoch.

Je však otázne, či hardfork „The Merge“ môže byť už zahrnutý v cene. V roku 2020 bolo veľa ľudí, ktorí tvrdili, že halving Bitcoinu je už zahrnutý v cene a napriek tomu cena BTC vystrelila nahor.

Tak prečo by „The Merge“ siete Ethereum nemohol byť už tiež zahrnutý v cene?

Pre väčšinu trhu je jednoducho nemožné alebo extrémne ťažké určiť, aký bude budúci dopyt po ETH. Dopyt po ETH je určený množstvom faktorov, vrátane vývoja a sieťovej aktivity. Napríklad koľko ľudí používa sieť určuje, koľko ETH bude potrebné na zaplatenie poplatkov. Čím vyššie sú poplatky, tým vyšší je dopyt a pod. Ohľadom toho, či je „The Merge“ zahrnutý v cene hovoril aj Vitalik Buterin, zakladateľ Etherea, ktorý uviedol, že „The Merge“ podľa neho nie je v cene zahrnutý ani z trhového hľadiska a ani z hľadiska psychologického hľadiska. K prechodu Etherea na konsenzus Proof of Stake je dôležité poznamenať, že „The Merge“ nie je bez rizík, nakoľko sa pravdepodobne jedná o najväčšiu a najvýznamnejšiu štrukturálnu zmenu v protokole počas celej histórie kryptomien. Napriek tomu, že sa na aktualizácii pracovalo a testovalo roky, tak s prechodom na konsenzus Proof of Stake sú spojené technické riziká. Prebieha diskusia o tom, či ťažiari budú alebo nebudú podporovať hardfork „The Merge“, alebo dôjde k ďalšiemu hardforku, ktorý prinesie rozdelenie siete a oddelený reťazec bude ďalej pokračovať podľa algoritmu Proof-of-Work. Všetky tieto faktory ovplyvnia možný rast, alebo pokles ceny ETH pri hardforku „The Merge“. Preto je v tomto okamihu možné len tipovať, či cena porastie, alebo nie.. Ak by sme sa mali riadiť obchodníckou frázou „kupuj fámy, predávaj správy“, tak nárast ceny už bude v hardforku „The Merge“ zahrnutý a šikovní obchodníci, tento prechod využijú na predaj tokenov ETH, čím môže dôjsť k poklesu ceny tokenu ETH podobne ako tomu bolo u kryptomeny Cardano po hardforku Alonzo.

Aké ďalšie fundamentálne správy z tohto týždňa môžu mať vplyv na prípadný rast ceny ETH počas hardforku „The Merge“?

  • CME Group plánuje spustiť obchodovanie s opciami Ethereum Futures ešte pred hardforkom „The Merge“. Očakáva sa, že nový produkt bude uvedený na trh 12. septembra a podlieha regulačnej kontrole.
  • Spoluzakladateľ Etherea, Vitalik Buterin, sa na Twitteri pohádal s CTO spoločnosti Ripple – Davidom Schwartzom. Diskutovali o tvrdení, či Bitcoin a Ethereum predstavujú cenné papiere alebo nie.
  • Výkonný riaditeľ Coinbase by ukončil službu ETH Staking Service, ak by bol o to požiadaný regulačnými orgánmi. Generálny riaditeľ spoločnosti Coinbase, Brian Armstrong, povedal, že ak by hypoteticky regulačné orgány tlačili na ukončenie služby staking kryptomeny Ethereum, tak burza vypne a ukončí ETH stakingové služby.
  • Stablecoin HUSD stráca dolárový viazanosť. HUSD burzy Huobi sa stal posledným stablecoinom, ktorý stratil paritu s dolárom, keďže cena stablecoinu klesla pod 0,90 dolára. Huobi uviedla, že projekt opustili už v apríli, ale napriek tomu urobia všetko, čo bude v ich silách, aby pomohli obnoviť problémovú likviditu.
  • Podľa Arthura Hayesa, zakladateľa a bývalého generálneho riaditeľa burzy BitMEX, bude mať prechod Etherea na konsenzus Proof of Stake podobné účinky na cenu ETH, ako má vplyv na cenu BTC halving Bitcoinu (teda zníženie odmien ťažiarom na polovicu, ktoré sa približne deje každé 4 roky). Myslí si, že The Merge nebude udalosťou typu „sell the news“ (predávaj správy).
  • Súd New Yorku povolil platforme Celsius predať bitcoiny, ktoré ťaží. Na základe finančných projekcií spoločnosti sa má Celsius Network do októbra byť bez hotovosti. Na základe uvedeného sudca z schválil žiadosť spoločnosti Celius Network o predaji časti BTC, ktoré ťaží počas svojho procesu bankrotu.

 

Uvidíme teda, či a ako nás Ethereum hardforkom „The Merge“ prekvapí....