Prináša krypto chaos novú príležitosť?

V médiách sa aktuálne objavujú mnohé vyjadrenia o šoku z cenového poklesu kryptomien, nedôvery voči kryptomenám, či dokonca o krachu Bitcoinu. Mnohí pozorovatelia a analytici, ktorí dlhodobo sledujú Bitcoin a kryptomeny však dávnejšie predpovedali, že kryptomeny sa pohybujú v opakujúcich sa cykloch, hoci nikto nevie predpovedať hĺbku poklesovej alebo rastovej vlny.

V súčasnosti sú krypto trhy v režime totálnej paniky. Makro prostredie už dlhší čas poskytuje dôkazy o blížiacej sa „ekonomickej kríze“. V kryptomenách je momentálne stredobodom pozornosti totálny kolaps kryptomeny LUNA a stablecoinu Terra USD (UST). Tento stav sa samozrejme čiastočne odrazil aj na poklese a nedôvere investorov voči ostatným kryptomenám.

Okrem toho, že sa cena kryptomeny LUNA priblížila k nule a algoritmický stablecoin UST sa divoko vzďaľuje od hodnoty dolára, tak je zarážajúce to, ako sa šíri a spúšťa davová psychóza aj smerom k ostatným kryptomenám. Samozrejme, investori, ktorí investovali svoje financie do kryptomeny Terra LUNA boli a sú kolapsom tejto kryptomeny vážne zasiahnutí. Napriek tomu sa podobné udalosti opakujú v pravidelných cykloch, aj keď čo sa týka presných okolností a detailov jednotlivých cyklov je to čiastočne odlišné. Mnohí pozorovatelia a analytici upozorňujú nato, že všetky kryptomeny sú zatiaľ zjavne ukotvené okolo zhruba štvorročných halving cyklov Bitcoinu.

Dominantnou témou týchto vyjadrení bolo, že podobne, ako v roku 2017 a pred tým v roku 2013 uvidíme v roku 2021 enormný nárast ceny Bitcoinu, čo spôsobí následný nárast cien Etherea a ostatných altcoinov. Následne po tomto býčom cykle by sme mali byť svedkami pádu v roku 2022, podobne, ako tomu bolo v r. 2018, alebo 2014.

Za predpokladu, že je uvedené pravdou a zatiaľ to tak vypadá, tak sme v súčasnosti svedkami krviprelievania, kapitulácie, sĺz, hrozivých červených sviečok na grafoch a samozrejme aj svedkami vyjadrení o apokalypse kryptomien. Slovami, sme svedkami toho, načo sme sa mohli dávno pripraviť.

V priebehu rokov je samozrejme rozumné očakávať postupné znižovanie volatility cyklov, keďže Bitcoin a aj ostatné kryptomeny dozrievajú a integrujú sa do života. Dozrievajú podobne, ako časom dozrievali veľké spoločnosti ako Apple, Amazon a pod. – stačí sa pozrieť na grafy týchto spoločností v ich počiatkoch. Vrcholy a ani poklesy už nie sú tak veľké, ako v počiatkoch a sú preto lepšie zvládnuteľné. Toto všetko nás privádza k otázke, že aké budú dôsledky súčasného poklesu kryptomien a ako sa od neho odraziť? Mnoho ľudí bolo traumatizovaných krachom krypto trhu v roku 2018 v dôsledku výrazných strát, najmä investíciami do altcoinov, čo spôsobilo, že úplne odišli od všetkého, čo súvisí s blockchainom.

Nie všetci sa však vzdali a tí, ktorí zostali a zistili, že Bitcoin a niektoré ďalšie silné krypto aktíva tu s nami zostanú, že tu majú svoje miesto a účel, tak tí sú aj v takejto chvíli pokojní a čakajú na ďalšiu príležitosť. Či v ďalšom cykle bude stále jednotkou Bitcoin, alebo ako víťaz vyjde napríklad Ethereum s jeho expanzívnym, operačným ekosystémom a pripojením k web3, alebo to bude niektorá z iných kryptomien, to ukáže čas.

Ak sa venujete kryptomenám do takej miery, že Bitcoin a Ethereum už nevnímate ako rizikové, ale v skutočnosti ich vnímate, ako dômyselné aktíva pre dlhodobú investíciu a držbu, tak sa nebudete cítiť pod tlakom pri predaji, pri poklesoch určite nebudete predávať v panike a napriek všetkým emóciám, ktoré v súčasnosti zaplavujú kryptomeny, tak tento súčasný „kryptomenový kolaps“ využijete pre seba. Prepad prišiel totiž presne v čase, keď sa to dalo očakávať, aj keď detaily a podmienky sú odlišné. Keď sa pozrieme na trh v dlhších časových rámcoch, tak by sme mali postupne začať plánovať, keďže sa dá predpokladať, že dno prepadu ešte dosiahnuté nebolo. Ešte nie je potrebné ponáhľať sa. Na prieskum kryptomien, ich prípadný nákup a investičný vstup je ešte dostatok času. Je potrebné si pamätať, že aj po výbuchu sa medzi troskami nájdu príležitosti, cez ktoré sa dostanete k drahokamom. Pre investorov, ktorí si to uvedomujú, môže byť čoskoro vhodný čas na nákupy so zľavou.