Priemerné zaťaženie blockchainu Cardano dosiahlo historické maximum 94 %

V posledných mesiacoch došlo na blockchaine Cardano (ADA) k niekoľkým významným zmenám, vrátane pridania inteligentných zmlúv, čo zvýšilo aktivitu v sieti, ktorá sa prejavuje nárastom rôznych ukazovateľov. Ako vedľajší efekt spôsobený nedávnym rastom dosiahlo priemerné zaťaženie blockchainu v sieti Cardano hodnotu 94,49 %, čo je najvyššia zaznamenaná hodnota v sieti od 16. januára 2022, keď indikátor vystrelil na 91,79 %. Pojem „záťaž blockchainovej siete“ sa vzťahuje na použitie blokov v sieti Cardano. V súčasnosti je veľkosť jedného, celého Cardano bloku pevne stanovená na 73 kb, pričom stav 100 % znamená, že bloky sú komplet vyplnené a 0 % znamená, že bloky sú prázdne. Od zavedenia inteligentných zmlúv v septembri minulého roku došlo k výraznému nárastu činností na sieti Cardano. Vývojári využili najmä možnosti inteligentných zmlúv na implementáciu rôznych decentralizovaných aplikácií, čo viedlo k zvýšeniu množstva údajov uložených v blockchaine, čo následne prispelo k zvýšeniu zaťaženia blokov. V dôsledku toho Cardano v poslednom mesiaci zaznamenalo vyšší objem aktivity, pričom poplatky v sieti Cardano sú aktuálne až 500-krát lacnejšie, ako na sieti Ethereum pri zohľadnenom objeme transakcií. Podľa posledných dostupných informácií sa zároveň počet Cardano peňaženiek dramaticky zvýšil, pričom ich počet presiahol 2,5 milióna. Uvedený stav si teda vyžaduje potrebu väčšej škálovateľnosti platformy. Zvýšená kapacita blockchainu vedie aj k zvýšeniu transakčnej kapacity na blok, čo v podstate znamená viac vykonaných transakcií za sekundu, vyššiu priepustnosť dát a väčšiu kapacitu pre užívateľov.

Basho, aktuálna vývojová fáza siete Cardano, má byť obdobím optimalizácie, počas ktorej sa vo veľkej miere má zlepšiť škálovateľnosť a interoperabilita siete. Nové funkcie sa zameriavajú najmä na zvýšenie základného výkonu siete Cardano pre decentralizované aplikácie s vysokými objemami transakcií.

Cardano sa podľa údajov CoinMarketCap v súčasnosti obchoduje za 1,04 USD, čo je pokles o 7,09 % za posledných 24 hodín a 31,57 % za posledných sedem dní. Celková trhová hodnota Cardano (ADA) je aktuálne 34,9 miliardy dolárov.