Priťahujú kryptomeny inštitúcie, keď cena hlboko padá?

Kryptomeny čelia veľkému tlaku na mikro aj makro úrovni. Samotným princípom kryptomien je decentralizácia a odlíšenie sa od širších kapitálových trhov. V posledných mesiacoch sme ale svedkami toho, že tieto dva trhy sú momentálne bytostne prepojené. Niektoré kryptomeny sa aktuálne správajú skôr ako volatilné technologické akcie, pričom nedávny pokles kryptomeny Ethereum odzrkadľuje prudký pokles hodnoty niektorých technologických akcií v košíku indexu NASDAQ.

Na mikroúrovni došlo k niekoľkým udalostiam, ktoré vyvolali otrasy medzi retailovými a aj inštitucionálnymi investormi, ktorí investujú do kryptoaktív. Skolabovanie kryptomeny Terra a neúspešné riadenie rizík platformy Celzius, či iných pôžičkových platforiem vniesli do kryptotrhu atmosféru neistoty a strachu. Ďalšou obeťou bola spoločnosť Three Arrows Capital, ktorá nedokázala splatiť svoje pôžičky v čase splatnosti a nakoniec vyhlásila bankrot. Tieto udalosti, spolu s ďalšími, boli čiastočne zodpovedné za vážnu situáciu spôsobenú prudkým nárastom potreby likvidity na kryptotrhoch.

Na rozdiel od krátkozrakosti mnohých retailových (maloobchodných) investorov má mnoho veľkých tradičných inštitúcií býčí, rastový pohľad na kryptomeny a sú ochotné odolať krátkodobým výkyvom, aby profitovali zo zhodnotenia kryptomien, ako triedy aktív v budúcnosti. Tí, ktorí už kryptomeny vlastnia, využívajú zľavnené ceny kryptomien na spriemerovanie svojich nákupných pozícií a zároveň využívajú svoje aktíva prostredníctvom DeFi projektov na akumuláciu svojich kryptomien formou stakingu, alebo iných aktivít, generujúcich výnosy. Pre tieto inštitúcie to nie ani tak o pozícii HODL, ako o možnosti väčšej akumulácie kryptomien, ktorých hodnota by sa následne v priebehu 5-10 rokov mala zvyšovať. Mnohé inštitúcie, ktoré ešte nevlastnia kryptomeny, majú svoje kryptopríručky pripravené a postupne zavádzajú stratégie na mobilizáciu krypto tímov, aby boli pripravené, keď dôjde ku zmene sentimentu na trhu. Ide do značnej miery o scenár typu „prst na spúšti“.

Inštitucionálne správanie je často ovplyvnené dlhoročnými ekonomickými skúsenosťami a základmi, ktoré sa pre nich ani v prípade kryptomien nezmenili. Základná technológia kryptomien nakoniec uspeje. Aby sme to pochopili, stačí sa pozrieť na úspech DeFi (decentralizovaných financií) oproti CeFi (centralizovaným financiám). Boli to firmy CeFi, ktoré bojovali o prežitie v poslednom čase hlbokého komplexného prepadu finančného trhu. Protokoly DeFi nezaznamenali významný odliv inštitucionálnych investorov a čiastočne aj táto skutočnosť vytvorila niečo, čo možno nazvať ako záchranná sieť hodnoty kryptomien, čím bol čiastočne eliminovaný aj panický výpredaj.

Medvedie, klesajúce trhy ponúkajú inštitúciám nižší vstupný bod do kryptomien a zároveň svojim vstupom podporujú aj inovácie. Toto sú momenty cyklu, v ktorých vidíme obrovský prílev inštitucionálneho kapitálu na financovanie nových Web3 projektov, ako aj objavovanie silných talentov, ktoré dokážu tieto tímy viesť. Stačí sa pozrieť do minulosti. Ethereum vzniklo z kryptozimy v roku 2016, DeFi zaznamenalo boom o niekoľko rokov neskôr po poklese v r.2018 a najnovšie sa NFT stali neuveriteľne populárnymi na pozadí pandémie COVID 19, aj keď sa vedú polemiky o tom, čím je NFT cenné. Inštitúcie majú hlboko do vrecka, a tak môžu svojou širšou alokáciou kryptomien ovplyvniť aj širší sentiment. Vytvorili si tak svoju líniu v piesku, kde budú nakupovať poklesy (dip) a držať (hodl) kryptomeny. Inštitúcie, či chceme, alebo nie sa tak stávajú „finančnou chrbticou“ kryptomien oproti humbuku retailových investorov, ktorí tento stav nevnímajú a plačú.

Pre kryptomeny je aktuálna situácia určite zaujímavá. Aj keď pravdepodobne neuvidíme rýchly návrat kúpnej sily a rast na maximá z roku 2021, tak vôbec prvýkrát reálne vidíme, ako sa kryptomenám darí v prostredí vysokej inflácie, keďže v predchádzajúcich cykloch boli kryptomeny skôr záležitosťou retailu. Bude preto zaujímavé sledovať, ako bude sentiment tradičných financií  a regulácií formovať budúcnosť kryptomien, ako triedy aktív. Nebude prekvapujúce, ak regulácie v najbližších rokoch prevezmú vedúcu úlohu pri smerovaní kryptomien a najmä stablecoinov.

Regulačné konverzácie boli naštartované kolapsom viacerých úverových platforiem a sme svedkami toho, že regulačné orgány zrýchlili svoje kroky smerom k reguláciám, nariadeniam a pravidlám, hoci po pravde je to proti princípom Bitcoinu, či mnohých iných kryptomien, ktoré vznikli najmä za účelom decentralizácie a „slobody“. Regulácia je zo strany regulačných orgánov prezentovaná, ako dôležitý pilier pre dlhodobé zdravie kryptopriemyslu a to najmä pri ochrane majetku investorov. K danej skutočnosti je však potrebné uviesť to, že oprávnene existujú mnohé obavy od priaznivcov kryptomien, že kryptomeny by mohli byť nespravodlivo regulované v porovnaní s fiat menami. Najnovšie je to možné vidieť v predpisoch MiCa, kde je napríklad uvedené, že všetky krypto transakcie musia byť kontrolované bez ohľadu na výšku transakcie, zatiaľ čo napríklad akákoľvek transakcia pod 10.000 EUR vo fiat menách zostáva bez povšimnutia. Ak musí teda regulácia prísť, tak by mala byť zachovaná rovnováha medzi kryptomenami a tradičnými financiami a nemala by byť robená stigmatizácia kryptomien.