Prezident Vladimir Putin žiada ruské úrady o konsenzus ohľadom kryptomien

Minulý týždeň v dokumente o úlohe kryptomien v ruskom finančnom sektore navrhla Ruská centrálna banka zákaz ich používania, zákaz obchodovania s kryptomenami a zákaz ťažby kryptomien. Okrem toho, že sú volatilné, tak podľa správy, kryptomeny uľahčujú kriminálne operácie, ako sú podvody a pranie špinavých peňazí. V dôsledku toho, dokument odporučil novú legislatívu a nariadenia, ktoré by zabránili akémukoľvek obchodu s kryptomenami v krajine.

Začiatkom tohto týždňa sa však predstavitelia ministerstva financií postavili proti tomuto návrhu Ruskej centrálnej banky a uviedli, že sú potrebné regulácie a nie obmedzenia, či zákazy kryptomien. Ivan Chebeskov, riaditeľ odboru finančnej politiky ministerstva financií, kritizoval prípadný plošný zákaz kryptomien a povedal, že zákaz by prispel k technologickej stagnácii Ruska. Chebeskov povedal: „Musíme dať týmto technológiám príležitosť na rozvoj a Ministerstvo financií sa v tejto súvislosti aktívne podieľa na rozvoji legislatívnych iniciatív v oblasti regulácie tohto trhu.“ Následne prezradil, že ministerstvo financií pripravilo koncepciu regulácie odvetvia kryptomien.

Počas tohto týždňového zasadnutia vlády Vladimír Putin požiadal ministerstvo financií a centrálnu banku, aby „dospeli ku konsenzu“ ohľadom kryptomien v Rusku. Putin vo videokonferencii s členmi ruskej vlády, uviedol: ,,Rád by som začal problémom, ktorý je momentálne v centre pozornosti, a to reguláciou kryptomien. Rusko má určité konkurenčné výhody v tomto sektore a to najmä vďaka tomu, že má prebytok elektriny a dobre vyškolený personál v tejto veci.“ Putin vo vyjadrení vyzval Ruskú centrálnu banku, aby sa stretla s ministerstvom financií, a aby dospeli ku konsenzu v spôsobe, ako sa budú kryptomeny používať, a ako sa s nimi bude narábať. Putin tiež uistil poslancov, že centrálna banka nestojí v ceste technickému pokroku a vynakladá potrebné úsilie na zavedenie najnovších technológii.

Kryptomeny sú v Rusku už dlhé roky kontroverznou témou. Zatiaľ čo vláda varovala pred nezákonným používaním kryptomien, nakoniec im v roku 2020 dala legálny štatút, aj keď ich zakázala používať, ako platobný prostriedok.

Podľa Konstantina Shulgu, generálneho riaditeľa digitálneho finančného trhu Finery Markets, však dopyt po kryptomenách v Rusku prudko vzrástol, pričom podľa odhadov viac ako 7 % ruskej populácie už vlastní kryptomeny. Je tiež potrebné uviesť, že po minuloročnom zákaze ťažby kryptomien zo strany Číny sa mnoho ťažiarov presunulo do Ruska a Rusko sa tak významným spôsobom podieľala aj na rastúcom percente globálnej výpočtovej sily bitcoinovej siete.