Pretvorí víťazstvo Grayscale krypto trh?

Spoločnosť Grayscale sa zaoberá správou digitálnych aktív a pred niekoľkými dňami americký odvolací súd rozhodol v prospech spoločnosti Grayscale Investments v jej žalobe proti Komisii pre cenné papiere a burzu (SEC).

Súd nariadil SEC, aby opätovne preskúmala zamietnutie žiadosti spoločnosti Grayscale o premenu jej vlajkového krypto fondu Greyscale Bitcoin Trust Fund (GBTC) na spotový bitcoinový fond obchodovaný na burze (ETF). To spôsobilo rozruch v komunite, keďže krypto aktíva vrátane bitcoinu (BTC) s na túto správu reagovali rastom ceny.

Spoločnosť Grayscale zažalovala SEC v júni 2022 po tom, čo agentúra zamietla jej žiadosť podanú v októbri 2021 napriek viacerým oneskoreniam. Komisia tvrdila, že správca aktív Grayscale neuviedol, že ako by zabránil manipulácii s trhom. Agentúra SEC napriek tomu schválila viacero futures ETF fondov podobného charakteru. Americký súd vo vyjadrení uviedol, že argumenty SEC boli nedostatočné a trvá na vyjadrení, že  dôvody SEC na uprednostňovanie futures ETF pred spotovými produktmi nie sú opodstatnené.

Yamina Sara Chekroun, právnička spoločnosti a vedúca oddelenia Legal U.S. of Ramp, vo vyhlásení k uvedenému sporu uviedla, že rozhodnutie súdu treba oceniť ako pozitívny krok smerom k potenciálu spotového krypto ETF v budúcnosti, hoci SEC môže stále podať odvolanie.

Chekroun uviedla, že moc SEC regulovať kryptopriestor je „pomaly odbúravaná“ a je to vidieť aj v prípade SEC vs Ripple Labs, kde agentúra SEC tiež ťahala za kratší koniec. Čoraz častejšie sa začínajú objavovať argumenty o tom, že Kongres neudelil SEC žiadnu právomoc nato, aby regulovala trh prostredníctvom presadzovania a vynucovania práva.

Joonatan Lintala, generálny riaditeľ decentralizovanej sociálnej aplikácie Phaver, k uvedenému rozhodnutiu súdu uviedol, že rozhodnutie v prospech Grayscale je „priaznivým smerovaním“ pre nariadenia, ktoré chránia investorov namiesto toho, aby ich obmedzovali. Aj keď ETF nemusia byť zákonite možnosťou investície pre retailových obchpodníkov, tak ich schválením by sa technológie blockchainu stali „príťažlivejšími a prístupnejšími aj pre bežné publikum“.

Andrey Stoychev, projektový manažér kryptoburzy Nexo, uviedol, že rally BTC po víťazstve bola pre investorov „životne dôležitým pre zvýšením morálky“ po tom, čo aktívum malo jeden z najhorších týždňov od marca 2023. Špekulovanie na výrazný rast smerom nahor sa zatiaľ však nevypláca, nakoľko Bitcoin vymazal po eufórii z víťazstva Grayscale takmer všetky zisky a aktuálne sa obchoduje na cenovej úrovni okolo 25.900 USD.