Prestrelka medzi kryptomenovým gigantom Binance a agentúrou Reuters pokračuje.

Kryptomenový gigant Binance sa ohradil proti nedávnej správe agentúry Reuters, ktorá burzu obvinila, že v rokoch 2020 a 2021 zmiešala aktíva zákazníkov v hodnote miliárd dolárov so svojimi  vlastnými, firemnými aktívami. „Komédia“ začala po tom, čo tlačová agentúra Reuters tvrdila, že Binance zmiešala prostriedky zákazníkov s príjmami spoločnosti, čím mala porušiť americké finančné pravidlá, ktoré vyžadujú, aby peniaze zákazníkov boli oddelené od firemných peňazí. Podľa správy sa takmer denne miešali miliardy dolárov na účtoch Binance vedených v teraz už skrachovanej americkej banke Silvergate Bank. Podľa nemenovaných „bývalých zasvätených osôb" miešanie týchto prostriedkov ohrozovalo klientske aktíva tým, že sa zamlčovala ich poloha.

Reuters ďalej uviedla, že toky finančných prostriedkov poukazujú na nedostatok vnútorných kontrol, ktoré by zabezpečili, že finančné prostriedky klientov sú jasne identifikovateľné a oddelené od príjmov spoločnosti. Podľa správy agentúry Reuters sa nepodarilo overiť ich presný počet ani frekvenciu transakcií. Agentúra Reuters uviedla, že preskúmala bankový záznam z 10. februára 2021, podľa ktorého spoločnosť Binance zmiešala 20 miliónov dolárov z firemných prostriedkov s 15 miliónmi dolárov z účtu, na ktorý prichádzali peniaze zákazníkov.

Po správe agentúry Reuters spoločnosť Binance „ostreľovala agentúru Reuters“ a označila príbeh za „slabý a vykonštruovaný". Dňa 23. mája sa na Twitteri objavil Patrick Hillmann , riaditeľ pre stratégiu spoločnosti Binance, ktorý uviedlo, že agentúra Reuters nenašla žiadne dôkazy o tom, že by sa peniaze klientov spoločnosti Binance stratili alebo boli zmiešané.

V sérii vlákien na Twitteri výkonný riaditeľ spoločnosti Binance uviedol, že v správe Reuters chýbajú kritické fakty a je plná „konšpiračných teórií". Ďalej obvinil agentúru Reuters zo „xenofóbie", pretože často spomínala čínsky pôvod generálneho riaditeľa Binance, Changpenga Zhaoa.

Patrick Hillmann na Twitteri uviedol: „Často a verejne sme hovorili o tom, kde mala spoločnosť Binance v minulosti regulačné nedostatky. Nie je dôvod, aby si rešpektovaný spravodajský portál ako Reuters naďalej vymýšľal."

Hovorca spoločnosti Binance, Brad Jaffe, medzitým poprel, že by sa miešali vklady zákazníkov a finančné prostriedky spoločnosti. Uviedol, že účty vedené v Silvergate Bank sa nepoužívali na prijímanie vkladov od používateľov, ale používali na uľahčenie nákupu kryptomien používateľmi. Jaffe vysvetlil, že keď používatelia posielali peniaze na účet v Silvergate Bank, tak sa tieto vklady neukladali, ale hneď sa nakupovali stablecoiny BUSD, ktoré sú viazané na USD.

V januári vyšla správa agentúry Bloomberg, v ktorej sa uvádzalo, že burza omylom uchovávala zábezpeku za určité kryptoaktíva, ktoré vydala, v tej istej peňaženke ako finančné prostriedky patriace zákazníkom. Okrem toho americká Komisia pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC) v marci zažalovala spoločnosť Binance za ich údajné prevádzkovanie „nezákonnej burzy“ a „fiktívny program dodržiavania predpisov“.

Spoločnosť Binance bola pod zvýšeným regulačným dohľadom regulačných orgánov v USA v minulosti častejšie. Vo februári agentúra Reuters zverejnila správu, podľa ktorej mala spoločnosť Binance tajný prístup k bankovému účtu svojho partnera so sídlom v USA a z tohto účtu previedla takmer 400 miliónov USD obchodnej spoločnosti Merit Peak Ltd, ktorú riadi generálny riaditeľ Changpeng "CZ" Zhao. Tvrdila, že vedenie spoločnosti Binance v USA o odlevoch nevedelo, pričom vyjadrila obavy, keďže prevody sa uskutočnili bez ich vedomia.

Okrem toho správa tiež citovala, že osoba, ktorá má priame vedomosti o prevodoch, poznamenala, že bližšie nešpecifikovaná časť zo 400 miliónov USD bola následne odoslaná na účet spoločnosti s názvom Key Vision Development Limited registrovanej na Seychelách, ktorá má účet vedený v Silvergate Bank.

Začiatkom tohto mesiaca John Reed Stark, bývalý právnik oddelenia SEC pre vymáhanie práva, varoval, že budúcnosť Binance môže byť ohrozená, pričom poukázal na niekoľko červených vlajok okolo burzy, vrátane nedostatku overiteľných a dôveryhodných informácií, žaloby CFTC, ktorá údajne porušuje regulačné predpisy, obvinení zo zmiešavania finančných prostriedkov zákazníkov a chýbajúcich dôkazov o rezervách a auditovaných finančných údajov.

Tento vývoj prichádza uprostred nárastu regulačnej pôsobnosti týkajúcej sa digitálnych aktív v Spojených štátoch. Finančné dozorné orgány, najmä americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) a CFTC, sa naďalej zameriavajú na kryptografické spoločnosti pod zámienkou porušovania finančnej politiky v krajine. Zdá sa, že sektor digitálnych aktív zostáva pre politikov a vládne orgány naďalej ľahkým terčom, na ktorý môžu prišiť akúkoľvek hospodársku kalamitu, ktorú spôsobila nehospodárnosť a zlé rozhodnutia vládnych orgánov.